Росен Георгиев, кмет на Дъбрава: На 21-ви и 22-ри септември заради „The Brava Balkan fest 2018“ Община Благоевград се превръща в балканска фестивална столица!

The Brava Balkan Fest – фестивалът, който живее собствен живот! Започнал с мечтата за рок сред природата и под звездите, и превърнал се в събитие мерещо ръст с големите, само за четири години. На 21-ви и 22-ри септември ще защитим обновеното име на феста, като публиката ще има възможност да се наслади на изпълненията на Saints ‘N’ Sinners от Турция, AlogiA от Сърбия, Last Expedition от Македония. Хедлайнер ще бъде легендарния бас китарист на Whitesnake – Marko Mendoza, който ще представи новия си албум Viva la Rock… По традиция „The Brava Balkan fest 2018“ ще даде възможност за изява на две млади рок банди, с които ще започнат концертите в двете фестивални вечери. Децата от Благоевград ще могат да получат първите си уроци по китара и барабани от професионални учители директно на сцената, където #Rockschool София и Мелина Крумова ще организират музикални работилници напълно безплатно в часовете от 10:00 часа до 15:00 часа. Изненади ще има и за любителите на планинското колоездене, и конната езда! Фестивалът се организира от „Асоциация за европейско развитие на българското село“ с подкрепата на Община Благоевград и Фондация Америка за България.

Г-н Георгиев и г-н Байрактарски / Снимка: Топ Преса

Дами и господа срещам ви с кмета на Дъбрава Росен Георгиев, който е и главният виновник фестивалът в Дъбрава да се появи, а и вече да е традиционен…

Г-н Георгиев, от „The Brava fest“ се разрасна в „The Brava Balkan fest“, какво е новото?

– Да, това е и нашата гордост! Още при третото издание на фестивала загатнахме, че искаме развитието му да бъде в посока на балкански рок фестивал, като поканихме да участват бандите The Bullets – Гърция и TROYA Band – Македония, които бяха посрещнати много добре от публиката. Другият аспект на тази промяна е, че ние осъзнахме уникалното местоположение на Благоевград в близост до три граници и в частност природните дадености на Дъбрава – това е мястото! Ние искаме да бъде силно застъпена фестивалната част и се стремим да привлечем публика, която харесва всичко което се случва сред природата, харесва палатки, кемпери, лагерни огньове и не се притеснява от природните фактори. В този ред на мисли тази идея не може да бъде реализирана в града, там е подходящо за концерти. Пример, който следваме е „Гитариадата“ в сръбския град Зайчар, който е и най-стария рок фестивал в Европа. Амбициозна цел, но ние не се притесняваме да мечтаем…

Когато стартирахте тази идея да има фестивал в Дъбрава, вярвахте ли в успеха или искахте просто да се случва нещо ново?

– Тази идея зрее в Дъбрава още от 2010 г. тогава при честите си посещения в селото на покойния вече мой приятел Дим Дуков сме коментирали надълго и нашироко огромните възможности на Дъбрава за развитие на туризъм и в частност организиране на рок фестивали. Осем години по-късно всичко това се потвърждава и Дъбрава се превръща в туристическата перла на Благоевград, факт са: The Brava Balkan Fest, Празника на виното, конна база ХЕК, международен кръг по планинско колоездене и писта за мотокрос. Същинския старт на феста обаче дойде изненадващо през 2015 година, когато една вечер бях на гости при Иво Боришев – Джус, там се засякохме с графичния дизайнер  Пламен Ковачев/в последствие автор на логото/ и с тон режисьора Николай Вачев, и просто решихме, че ще правим рок фест. Нямахме възможности, но имахме огромно желание. Събрахме малко пари от спонсори, поканихме местни банди, които също ни подадоха ръка и се раздадоха за символични суми, използвахме спирката пред кметството за сцена, но се получи и всички любители на рок музиката от Благоевград се изсипаха в Дъбрава, и даже свърши бирата. Това ще остане и най-романтичния ми спомен.

Тази година и Община Благоевград подаде ръка, това признание ли е към вашата работа до сега по проекта „The Brava fest“?

– Община Благоевград ни е помагала и до сега, най-малкото с логистика. С ангажимента си тази година обаче тя става партньор в проекта The Brava Balkan Fest, което пък ни дава самочувствие да мислим, че най-доброто предстои. Да, това може да се тълкува и като признание за труда, който сме положили, защото в крайна сметка ние популяризираме Община Благоевград – Дъбрава е неизменна част от Общината. Аз подкрепям този модел, в който средствата трябва да се разпределят спрямо заслугите, не за присъствие. Съвременният свят не търпи пасивността…

Кой са хората в организацията на които искате да благодарите?

– Огромно благодаря на спонсорите на фестивала, без които той щеше да си остане само една мечта. Няма да ги изброявам, че през годините са доста и има опасност да пропусна някой. Фондация „Америка за България“, които са първата голяма организация повярвала в нас. Радио Благоевград пък се включиха в най-необходимия за нас момент. Персонално на Иво Боришев-Джус, с който строим и облагородяваме терена няколко месеца преди всеки фест. Разбира се многото доброволци от селото, без които също сме загубени. Пламен Ковачев – автор на логото, което със своята неповторимост спомогна за това арт излъчване и бутикова опаковка на събитието.

Може ли да издадем някои от имената на участниците в „The Brava Balkan fest 2018“?

– The Brava Balkan Fest 2018 ще бъде събитие за меломаните и любителите на рок музиката не само в област Благоевград. Хедлайнер ще бъде легендарния китарист на Whitesnake и Thin Lizzy – Marko Mendoza, който свири със собствен проект и ще представи новият си албум Viva la Rock… Групите от Турция, Сърбия и Македония затвърждават балканския елемент на фестивала и са на световно ниво, което е събитие за ценителите на рок музиката в Благоевград. Ще дадем възможност за изява и на две млади български банди, които са радват на популярност сред младежите, но засега ще запазим в тайна имената им.

Как млади таланти могат да се качат на сцената?

– Организатор на музикалните работилници тази година са Rockschool София. Те предвиждат уроци по китара и барабани, както за начинаещи, така и за напреднали, които ще се провеждат на и около сцената и в двата фестивални дни от 10:00 часа до 15:00 часа. Уроците ще бъдат безплатни. Целта е възпитаване и насочване на подрастващите към стойностна и изпълнена със съдържание музика. За втора поредна година The Brava Balkan Fest има за цел работата и популяризирането на рока сред  децата, като идеите в тази насока тепърва набират инерция и вече обмисляме страхотни неща и за 2019 г.

Какво сте подготвили за любителите на планинското колоездене, и конната езда?

– Заедно с местния клуб по планинско колоездене ще изградим Pumptrack писта, на която ще има демонстрации на майсторско каране на колело и уроци за начинаещи. Любителите на този спорт могат да дойдат с велосипедите си. Съвместно с Конна база ХЕК организираме уроци по езда за начинаещи…

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене