Откриха бактерии колиформи и ешерихия коли в чешми пред кметствата на 2 села в Пиринско

Водата на чешмите пред кметствата във високопланинските села Бел камен и село Смолево в община Якоруда не отговарят на предназначението за питейно-битови цели, съобщиха от здравната инспекция в Пиринско. В тях са открити бактерии колиформи, ешерихия коли и ентерококи. Изследването е извършено през миналата седмица в 18 населени места в Благоевградска област. Нарушения за качеството на питейната вода са установени само в двете чешми в Западните Родопи, като е важно да се знае, че и двете чешми не са в активите на ВиК.

Чешмата пред кметството в село Бел камен не отговаря по показатели колиформи, ешерихия коли и ентерококи, при стойност 0/100 куб.см резултатът от изследването е: колиформи – 70/100 куб.cм, eшерихия коли – 20/100 куб.cм, и ентерококи – 28/100 куб.см.

Съгласно изискванията колиформни бактерии нe трябва да има в питейна вода. Те са способни да преживяват в нея в течение на няколко седмици, въпреки че са лишени от способността да се размножават.

В село Смолево изследваният пункт е също чешмата пред кметството. Резултатът от изпитването там е: колиформи – 99/100 куб.см, eшерихия коли – 40/100 куб.см, ентерококи – 60/100 куб.см, и брой колонии /микробно число/ при 22С – >300 КОЕ/1 куб.cм.

Във връзка с констатираните нарушения са издадени предписания за хигиенни мерки, каза д-р Калоянов. Повторна проверка на качеството на водата в двете чешми ще бъде извършена от здравните експерти.
От здравната инспекция допълниха, че наличието на ешерихия коли във водата не е повод за притеснение, но то е маркер, че може да има причина за чревни инфекции. При извършения анализ не са установени чревни заболявания, предавани по воден път.

Съгласно чл. 9 от Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, водоснабдителните организации разработват програми за мониторинг на питейните води, които съгласуват с РЗИ.
Водата на чешмите пред кметствата във високопланинските села Бел камен и село Смолево в община Якоруда не е актив към ВиК – Благоевград и не подлежи на мониторинг от ВиК, потвърдиха за “Струма” от водното дружество.

СЛАВА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене