1000 гости чака Голешово за историческа възстановка

Акция по почистването на санданското село Голешово тече с пълна сила, тъа като селището очаква поне 1000 гости на 7 септември. Тогава ще се направи възстановка на сражението в селището отпреди 115 години, в което поетът Пейо Яворов и още няколко четници се бият срещу турска потеря. Това се случва на 6 май 1903 г., само два дни след смъртта на великия революционер Гоце Делчев, покосен от турски куршум. Поетът и неговите съратници са заобиколени от турската потеря в Хаджисимеоновата плевня, която е реставрирана и запазена. Яворов и останалите 8 четници успяват да се измъкнат невредими от неравната битка. Той самият описва сражението подробно в творбата си „Хайдушки копнения”.

С възстановката местните хора ще почетат 140-годишнината от рождението на големия ни поет и революционер и 115 години от битката.

„Всичко това ще видят с очите си гостите ни в 19,00 часа вечерта. След възстановката ще има вечерна порверка на четите от някогашния Серски революционен окръг и заря. По-късно започва музикалната програма, ще ни весели оркестърът на Иван Соколов. Преди дни почистихме района край музея, сега трябва да направим уборка и край църквата „Света Богородица”, сподели кметският наместник Иван Бакъров.

Възстановката се прави на 7 септември, тъй като на 8 септември е Малка Богородица и селото празнува. Навръх храмовия празик ще има тържествена служба в църквата, свещеници ще осветят курбана, който по обяд ще се раздаде на миряните.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене