Съдят сводничката Елмас и помощника и Иван за трафик на проститутки в Кипър

Районна прокуратура – Благо­евград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ел­мас Донева и Иван Методиев за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Донева застава на подсъдима­та скамейка за това, че през раз­лични периоди от 2009 г. до 2017 г. набирала и убеждавала различ­ни жени да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Тя ги настанявала в ангажираните от нея жилища в градовете Лимасол и Ларнака в Република Кипър с цел да бъдат използвани за раз­вратни действия. За предоставя­ните от тях сексуални услуги тя обещавала, давала и получавала облаги. Предлагала и давала на проституиращите жени част от сумите, осигурявала помещения, грижи, обезпечавала с камери и физическа охрана, а също така намирала клиенти.

В отделни случаи обвиняемата транспортирала от Благоевград до София и превела през грани­цата – ГКПП Аерогара София – Ле­тище Ларна­ка, няколко жени с цел да бъдат използвани за прости­туция в Ки­пър.

Част от престъп­ните дея­ния Елмас извърши­ла сама, а други в съ­участие с Методиев – другият обвиняем по делото. Той също набирал жени за развратни действия сре­щу заплащане, както в България, така и в Кипър, транспортирал ги, превеждал през границата и настанявал в различни хотели и квартири. За целта той упраж­нявал принуда чрез употреба на физическо насилие, закани и за­плахи.

Обвиняемата е била задържа­на на 27 ноември м. г. в София по време на съвместна операция, провеждана от създадения в гр. Хага, чрез Евроджъст, междуна­роден екип за разследване. То­гава нейният съучастник – И.М., успял да напусне пределите на страната, като заминал за Крал­ство Испания. Четири месеца по-късно, след издадената срещу него Европейска заповед за арест, той e бил заловен в Република Словения и предаден на разслед­ващите органи в Република Бъл­гария.

Предстои делото срещу два­мата обвиняеми да продължи в съда.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене