За рода Тумпалови от Петричко се чу из целия свят! Владимир Путин стана фен на замъка в Равадиново, собственост на Г. Тумпалов от село Марино поле

Президентът Владимир Путин усилено следи в руската социална мрежа VKontakte всички актуални новини около замъка „Влюбен във вятъра”, който е построен от бившия борец от петричкото село Марино Поле Георги Тумпалов, братовчед на кмета на село Кромидово, Христо Тумпалов. Кметът Тумпалов това лято прекара няколко дни там. От замъка край село Равадиново община Созопол, са успели да влязат в контакт и да потвърдят, че акаунта е на руския президент Владимир Путин и не е фалшив.

В кореспонденцията си с администрацията на Путин, те са запознали руския президент с подготовката на най-новата инициатива „Вечер на руската култура в Замъка“, която е по идея на основателя и собственик на замъка „Влюбен във вятъра“ Георги Тумпалов. През годините красивата атракция привлича много руски туристи, както и такива от цял свят. Много световни телевизии, сред които и „Дискавъри“ са снимали красотите на му, който е разположен на 20 дка. площ.

Гледката от въздуха, прилича на кръст, откъм езерото – на детска приказка. Собственикът на уникалния градеж Георги Тумпалов е може би единственият българин, който може да каже за себе си, че е построил истински замък, с който доби световна слава. Преди време Тумпалов разказа, че изпълнил детската си мечта с този градеж.

Започнал го през далечната 1998 години на шега, като строежът продължил около 13-години. Ходил по света, гледал, чел и се учил. Въпреки че работил с архитекти, всичко си измислял и решавал сам. Кумирът му е Антонио Гауди, но усеща, че може да мине лесно границата между изисканост и кич. „Аз не ща да е претрупано – и няма да е така“ – казва бизнесменът от петричкото село Марино поле, в интервютата си.

Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и златен варак… и над 16 000 тона камъни.

Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Него Тумпалов засадил още с първата копка на сградата. Кулите са украсени с мед и месинг.

В началото на август писахме, че кметът на петричкото село Кромидово, Христо Тумпалов, който е първи братовчед на Георги, посети Замъка в Равадиново. Двамата братовчеди доволни от срещата си качиха снимка в социалните мрежи, която събра стотици харесвания.

 

В. Стефанов

struma.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене