Проф. Константинов: Ако вотът беше национален, парламентът щеше да е пълно мазало

Михаил Константинов

„Ако това бяха парламентарни избори, към тези пет партии щеше да влезе и АБВ и щяхме да имаме парламент, както аз му викам – пълно мазало. Щеше да бъде един напълно разбъркан парламент, без ясно очертани мнозинства. На парламентарни избори обаче щеше да има други резултати, щяха да излязат и недоволните бесепари“. Това коментира математикът проф. Михаил Константинов в сутрешния блок на Тв7.

По думите на Константинов заради преференциалния вот ще се разменят първият и вторият в листата за евродепутати в Реформаторския блок, а при Коалиция за България №15 отива на първо място и след това се нареждат първият, вторият и т.н. Най-вероятно в Брюксел няма да замине Достена Лаверн, която е под номер 5 в листата.

„Преференцията за №15 в листата на БСП, той е млад и умен човек и аз се радвам, че той ще стане евродепутат, но да ме убедите, че избирателите на БСП са го припознали точно него, това няма как да стане“, подчерта още проф. Константинов.

Той показа нагледно как се изчисляват точно мандатите на партиите и подчерта, че до вчера сутринта ГЕРБ, ДПС И РБ са имали почти равни остатъци и мандатът е скачал с всеки протокол.

„Още в 10 ч. остатъкът на ДПС скочи с 0,5 и нямаше кой да ги бие. Сам по себе си този резултат нищо не значи. Миналата година ние избрахме управление. Правителството може да падне, ако хората се надигнат, има вот на недоверие и т.н.“, коментира още математикът.

За пореден път проф. Константинов подчерта, че избирателите трябва да имат поне начално образование, за да стигнат до урните. Практиката за образователния ценз, не е нещо ново, а е практика, разпространена в много държави преди Втората световна война, обясни проф. Михаил Константинов.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене