Откритото край Благоевград антично селище не е Скаптопара

 Oткритото край Благоевград антично селище не е Скаптопара, а голям римски вилен комплекс. Това става известно от видеозаписа на заседание на Специализирания експертен съвет за недвижими културни ценности към Министерството на културата от миналата седмица.

 Пред комисията ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров заяви, че с 32 проучени сгради това са най-големите археологически разкопки за тази година. Въпреки това те не са достатъчно ценни, за да бъдат запазени на място. Заключението на екипа е, че става дума за голям римски вилен комплекс, който се е намирал в околностите на Скаптопара, а не за самото селище.

 Това беше потвърдено и от специалиста по древни надписи Николай Шаранков от Софийския университет. Съдейки по информацията от т. нар. Скаропаренски надпис, намерен в село Грамада по пътя за Горна Джумая, откритият археологически обект не може да е античното селище, твърди той. В надписа се казва, че по време на неговото съставяне селището Скаптопара е било старо, а разцветът на открития римски вилен комплекс е бил едва към III-IV век сл. Хр.

 Той изтъква и съществени различия в географското описание. Според него липсват всякакви данни, които да потвърдят, че археологическият обект е Скаптопара.

 Заключението на комисията е, че по-голямата част от откритията не притежават експозиционна стойност. На заседанието беше решено, че трасето на автомагистрала „Струма“ ще се запази, а два от археологическите обекти ще бъдат преместени и експонирани встрани от магистралата. Става дума за раннохристиянска църква и за римска гробница, която е ценна с високата си степен на съхраненост и автентичност. Западните части на римска вила и баня, които не попадат в трасето на магистралата, ще бъдат експонирани на място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене