Свържете се с нас

Култура

Нещо ново! Писателят Веселин Стаменов „заплаши“ с нова книга срещу местният феодализъм!

Публикувано

на

Веселин СТАМЕНОВ

Нов разбиващ, вълнуващ и незабравим вулгарен роман се задава на пазара, с автор – нашия колега Веселин Стаменов. Вчера в социалната мрежа фейсбук, в професионалната си страница, известният писател обяви:

 “ Грешката е винаги сме съсредоточени във върха в държавата. А случващото се последните седмици показва, че май – силата е в провинцията. Общински съветник кара „Ролс -Ройс“, кмет всеки уикенд ходи на пет звезден релакс в чужбина, следовател има хотел, полицейски началник – луксозно заведение. Да определено, манията ни да критикуваме властта, да я сваляме с протести за щяло и не щяло, ни кара да подминаваме всичко случващо се на местно ниво и да гоним „гайрез“ само по върховете на властта. Така с игнорирането си реабилитираме десетки, паразити които трупат пара и лой на наш гръб с на пръв поглед дребния си пост . Замислете се, какви резултати биха имали протестите в защита на животните в Странджа например, ако протестираха пред кабинета на местния директор на БАБХ? Такива областни или общински директори на институции, отдавна са преминали и дори засенчили образа на „местния феодал“, рекетират, репресират неудобните, ядат и пият за сметка на държавата, назначават любовниците си за секретарки и експерти на тлъсти заплати… На тях сме склонни да простим, някои от тях никога не са излизали в медиите дори, а не живеят по зле от олигарсите. Не е зле да опитаме, следващият път, когато сме разпалени от недоволство, да се огледаме около нас си, около мястото където живеем и нищо чудно да констатираме преките съучастници в престъплението разпалило недоволството ни… Преките виновници че животът ни е „тенекия“. В манията си да протестираме глобално, ние подминаваме факторът, който прави държавата ни водещ „лидер“ по корупция, търговия с влияние, по злоупотреба с власт. Това е местният феодализъм. И аз реших да започна поредната лична битка и да дам личният си пример. Написах нова книга, свързана с явлението „местен феодализъм“. Доразработих един стар ръкопис ,мотивиран от феновете си и хилядите хора, които ме припознаха за „своя автор“, тук във фейсбук. Стилът отново е „вулгарен роман“ а сюжетът, безпощаден към тези, които всеки ден консумират дадената им от държавата и общество власт с лична користна цел, прикриват престъпленията и своите и тези на своите близки и управляват чрез страх… Превръщат закона в бухалка и оръжие, срещу тези които им пречат да богатеят за сметка на общество и държава. Очаквайте скоро новата ми книга….
Подробности и заглавие в края на месец август! “ Заглавието вече се очаква с трехет от хилядите читатели на Стаменов, а пред Топ Преса, съвсем скоро той ще разкрие повече, подробности в голямо интервю. Обещано! 

Снимка на Веселин Стаменов - писател.

коментара

Култура

На 20 юни православната църква чества св. Наум Преславско-Охридски

Публикувано

на

На 20 юни православната църква чества Св. преподобни Наум Охридски, който бил българин от благороден произход, ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски. Наум оставил всичко, което по знатност и потекло му принадлежало, за да последва Кирил и Методий в Великоморавия.

Св. Наум Охридски, икона от 13-14 век от храма "Богоридица Перивлептос" в Охрид. Източник: soros.org.

Той е присъствал на освещаването на славянските книги в Рим, където е и ръкоположен. След смъртта на Методий той заедно с Климент и Ангеларий дошъл в България и е един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики. Първоначално е в столицата Плиска, а по-късно в Охрид създал плеяда свои ученици, дава своя дял за онова чудно духовно време, наречено по-късно Златен век на българската книжнина и култура.

Наум построил манастир на брега на Охридското езеро, на името на св. Архангели и живял в него 10 години. Непосредствено преди смъртта си през 910 г. се подстригал за монах.

Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Днес имен ден празнуват Бисер, Бисера, Наум.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Банско почете паметта на своя велик съгражданин Преподобни Свети Паисий Хилендарски

Публикувано

на

На 19 юни всяка година градът почита паметта на Свети Паисий Хилендарски. С Божествена Света литургия започна денят в църквата „Света Троица”, където кметът на Община Банско – Георги Икономов, депутатът Александър Мацурев и обществеността на града отдадоха почит и преклонение към безсмъртното му дело.

На фона празнични камбани множеството се събра пред мемориала на Паисий. За живота и делото му разказа Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско. В своето слово Георги Икономов се обърна към събралото се множество с думите“

„Посланията на Паисий, през дистанцията на времето, и днес са актуални, и са призив за ангажиране на всеки човек с най-парливите проблеми на ежедневието. Той ни завеща и друго – „Преписвайте тази историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я – да не се погуби!“ И тя не само че не потъна в праха на манастирските библиотеки, а тръгна към безсмъртието по земята на поробеното ни Отечество. Така тя стигна и до нас, за да ни стряска, когато грешим, и да ни вдъхновява, когато е трудно! Да отстояваме националната си чест и достойнство и да градим!“.

Пред мемориала беха положени цветя.

След това гражданите се отправиха към Духовно- историческия център „Паисий Хилендарски“,за да започнат препис на „История славянобългарска” в точно копие на килията му в Хилендарския манастир. След като преписа първия абзац, кметът Икономов не скри обзелите го чувства на вълнение и преклонение. Как то е известно, първият препис на Историята в Банско е направен от неговия сродник иконом Костадин Чучулайн.

След него, народният представител Александър Мацурев продължи преписа.

Деца от НУ „Св .Паисий Хилендарски” също се докоснаха до усещането да нижат безсмъртните думи на великия Светогорец с малките си ръчички.

Преписаната първа страница е покана към всички – граждани и гости, които искат да влязат в историята на Историята и поне за десет минути да останат сами със спомена за съществуването на един от най – свидните синове на България – банскалията Паисий, който се нарежда до най-великите умове на европейското Просвещение.

Неговата малката книжица и до днес се възприема като зората на новата епоха, в която българите сътворяват своята модерна нация, образователна система и свободна държава.

Днес хората в града се обръщят един към друг с думите „Честит празник!“ и така почитат своя съгражданин, а ТОЙ векове бди над тях!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ