Пациенти ще обжалват новите правила за ТЕЛК

В сряда следващата седмица хора с увреждания планират да внесат жалби срещу новите правила за медицинска експертиза и оценка на степента на увреждане. Ще атакуваме последните промени в наредбата като неиздържани медицински, ще я атакуваме в цялост, а не по конкретни казуси и заболявания, ще поискаме като част от експертизите по делото да се вземат и мненията на тесни специалисти, на национални здравни консултанти. Това коментира пред „Дневник“ Павлина Григорова, която е засегната от новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност.

Тя събира жалби и на други пациенти, които ще бъдат сериозно ощетени по новите процедури, оставайки с ниски пенсии и без подкрепа. И в сряда следващата седмица планира да внесе всяка от тях с индивидуален входящ номер в Министерството на здравеопазването. Пациентите имат и адвокат, който да оформи юридически жалбите. Наредбата ще бъде атакувана пред Върховния административен съд, като жалбата се внася през здравното министерство.

Пред „Дневник“ Аделина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването също коментира, че и пациентската организация също ще атакува наредбата пред съда.

Според пациентски организации, лекари, специалисти от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), пациенти промените са били приети тихомълком, без да са взети предвид излагани многократно аргументи за негативите, които ще настъпят.

Григорова каза, че идеята е новите правила да се атакуват в цялост, а не според конкретните заболявания на пациентите. Така към жалбата ще могат да се присъединяват и други хора. А и правилата ще могат да бъдат преразгледани в цялост, не само за определени казуси и заболявания.

До вчера следобед тя беше събрала около 20 индивидуални жалби, до сряда се очакват още. Сред хората, изчислили, че по новите правила ще изпаднат в най-ниската група за подпомагане и ще изгубят единствените си финансови средства, са пациенти с множествена склероза, лупус, сърдечни заболявания с множество придружаващи други болести, автоимунни заболявания, болест на Адисон и др.

От 100% на 56%

Моята нетрудоспособност в момента е изчислена като 100% – имам прекаран инсулт, пейсмейкър, множество автоимунни заболявания, които пречат да се усвояват различни ензими и организмът да функционира добре, парализирана съм и не мога да ползвам дори инвалидна количка, тъй като не мога да я задвижвам с едната ръка, посочи Григорова. Тя изчислява, че след промените ще има 56% инвалидност. И се пита как ще оцелява, след като и досега това е било почти невъзможно с пенсия от 238 лева на месец. С която издържа и малка дъщеря, ходеща на училище. В същото време според решението, макар да е с пълен процент нетрудоспособност, тя няма право на никаква лична помощ.

Всички хора, които са се свързали с нея до момента и са пратили жалби, са установили, че и те ще са в подобна ситуация, когато предстои да си подновят ТЕЛК-а. Хората помежду си събират и пари за адвоката, който да подготви съдебните действия. А Григорова отбелязва, че не среща разбиране и подкрепа от неправителствени организации за хора с увреждания, които са национално представени.

Кой лекар стои зад новите правила?

Павлина Григорова коментира още, че се е свързала с лекари, работещи в лекарски комисии из страната, с национални консултанти по някои болести, с представители на синдикати. И всички те отричат да са били викани за разговори, да е било взето мнението им предвид при писането и одобряването на новата наредба. Някои национални консултанти дори поели ангажимент да подкрепят пациентите при делото във Върховния административен съд. Преди дни пред „Дневник“ д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, също коментира, че нито с нея, нито с нейни колеги са били консултирани новите правила. И каза: „Искам да видя лекарите, подготвили промени, искам някой да ми посочи кой лекар реши, че човешкият организъм не е едно цяло.“

Силно ядосани от новата наредба са и в Центъра за защита правата в здравеопазването, които също смятат да я обжалват. Организацията от години има подготвени законопроекти за реформи в системата, за въвеждане на ред, прозрачност, контрол и справедливост. И при дискусиите около сегашните промени в наредбата, които уж трябваше да бъдат оттеглени през април по нареждане на премиера Бойко Борисов и заради готвени протести, от центъра изразили нееднократно писмено забележките си. Които обаче не са чути или отразени.

Контрапредложение за затягане на контрола – електронна здравна карта

Твърди се, че целта на промените е парите да се разпределят по-справедливо, че ще спре корупцията, фалшификациите, не виждам как тези промени ще го свършат, отбеляза Аделина Бонева. И посочи, че от 2010 г. се обсъжда въвеждането на електронна здравна карта. Ако се беше въвела, контролът ще е толкова лесен – поглежда се в електронното досие, вижда се кой на какви лекари е ходил, кога е лежал в болница, бил ли е изобщо на лекари и съответно дали има заболяванията, каза тя. Освен това пациентите ще са доста по-облекчени и няма да трябва да събират и разнасят огромни папки с десетки документи, които ще са достъпни служебно на лекарите в ТЕЛК.

Сега ще се налеят едни нови милиони за регистър на хората с увреждания, а колко по-лесно щеше да е, ако имахме вече електронни здравни карти, допълни Бонева.

dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене