Общинските съвети на БСП в Гоце Делчев, Хаджидимоов и Гърмен с декларация против депониране на боклука на Благоевград в Гоце Делчев

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ НА БСП В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ГЪРМЕН И ХАДЖИДИМОВО

Ние, членовете на Общинските съвети на БСП в Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово декларираме, че сме категорично против част от боклукът на Благоевград да бъде депониран на Регионалното депо за неопасни отпадъци, което обслужва нашите три общини.

За нас е напълно непонятно, как е възможно подобни решения да се взимат еднолично, без да се иска мнението на засегнатите страни, без да се чуе становището на местната общност. Не разбираме и какви са мотивите за подобно предложение – защо е избрано точно депото в Гоце Делчев, което обслужва район с близо 60 000 души население.

Подкрепяме единодушно изразеното мнение и декларациите от страна на Общинските съвети в трите общини Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. За нас е непълно необосновано да се намери някакво временно решение за боклука на Благоевград, като за сметка на това се създаде огромен проблем на три други общини – при това с много по-малки финансови възможности и бюджети.

Всеки човек може да си даде сметка, какво означава ако в Регионалното депо в Гоце Делчев, което и без това е с почти изчерпан капацитет, се депонират допълнителни количества отпадъци. Животът му ще бъде съкратен най-малко със седем месеца и много скоро нашите три общини могат да се окажат в подобна позиция – да търсят къде да депонират своите отпадъци. Най-големият проблем обаче, ще бъде огромната финансова тежест за местното население – извозването на отпадъците до друго депо – най-близкото възможно, ще доведе до поскъпване на таксата за битови отпадъци поне 3 пъти. За хората в тези бедни общини с висока безработица – особено Гърмен и Хаджидимово, подобно финансово бреме ще бъде непосилно.

Не разбираме и коментара на кмета на община Благоевград, който смята, че решението на местните парламенти не е солидарно. Солидарно с какво и с кого? За нас не са ясни мотивите, поради които се предлага точно в Гоцеделчевското депо да бъде извозван боклука на Благоевград. Защо това да не се прави в София – разстоянието е много по-близо, а освен това има и завод за преработка на отпадъците? Можем само да предполагаме, че има други мотиви за това – финансови и политически.

Категорични сме, че няма да допуснем в никакъв случай депонирането на част от отпадъка на Благоевград на Регионалното депо в Гоце Делчев. Призоваваме управляващите да проявят здрав разум, да се вслушат в мнението на местната власт и на населението в тези три общини и да не допускат създаването на допълнително напрежение, което може да ескалира в масови протести.

В случай, че волята на общинските ръководства и на хората не бъде зачетена, заявяваме категоричното си мнение, че ще отстояваме нашата позиция и правата ни с всички възможни законови средства.

 

Валери Сарандев

Председател на Общински съвет на БСП – Гоце Делчев

 

 Янка Топалова

Председател на Общински съвет на БСП – Гърмен

 

Костадин Караянев

Председател на Общински съвет на БСП – Хаджидимово

 

 

22.08.2018 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене