ЮЗУ обяви прием на 118 докторанти, стипендиите скачат на 500 лв.

97 докторанти в редовна и 21 в задочна форма на обучение приема ЮЗУ „Н. Рилски“ за предстоящата учебна 2018/2019 година. Новите бройки по държавна поръчка са разпределени в 57 научни специалности в областите педагогически, природни, хуманитарни, правни, стопански, социални науки, здравеопазване и спорт, изкуства. В професионални направления 3.6. „Право” и  1.2. „Педагогика” с докторантски програми по „Методика на обучение в началните класове /методика на обучението по родинознание и природознание/”, „Специална педагогика”, „Теория на възпитанието и дидактика” са обявени съответно по 9 места. В професионално направление 1.3. „Педагогика на обучението по…” бройките са 8, а в 2.2. „История и археология” – 12.

С прием на 6-има докторанти е „Педагогическа и възрастова психология” и „Психология на труда и професионална психодиагностика”. В специалност „Логопедия” са обявени 4 места за двама редовни и двама задочни докторанти, а „Кинезитерапия“ е с 3 бройки.

В областта на изкуствата местата са общо 10, в икономиката и машинното инженерство – по 4, в туризма – 3, във философията – 6.

Самите бройките за обучение за докторанти се отпускат с решение на Министерския съвет по искане на висшите училища в страната ни. По този повод заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското обучение на ЮЗУ проф. д-р Георги Апостолов коментира, че по време на мандата на настоящото ръководство броят на докторантите непрекъснато се увеличава. Така през 2015 година Югозападният университет в бил с утвърден прием на 66 докторанти в редовна форма на обучение, през 2016 г. местата са скочили на 88, през миналата година са стигнали до 96 редовни и 18 задочни, а за предстоящата академична година са отпуснати 118 бройки.

„Докторантското обучение е един от най-важните ни приоритети. Правим всичко възможно да подготвяме научноизследователски кадри”, изтъкна проф. д-р Г. Апостолов и допълни, че към момента в Югозападния университет се обучават над 400 докторанти, 100 от които чуждестранни. Именно следвайки актуализираната си стратегия за развитие, в ЮЗУ бе създадено първото по рода си в български университет докторантско училище, което има за цел да организира работата на докторантите.

Документи за участие в предстоящите конкурси се приемат в срок от два месеца от обнародването на обявата в “Държавен вестник” на 17 август. Кандидатите задължително трябва да са с магистърска степен на образование. Те държат изпит по чужд език и по специалността.

Новото е, че от тази година в изпълнение на плана по Стратегията за развитието на висшето образование в Република България правителството увеличи стипендиите за докторантите с 50 лв. месечно, или от 450 на 500 лв. Освен държавната стипендия Югозападният университет „Неофит Рилски“ стимулира допълнително докторантите си в редовна форма с по 600 лв. годишно, или 1800 лв. за три години /колкото е срокът на обучение в редовна форма/, и с по 300 лв. на година, или 1200 лв. за 4 години, за приетите задочни докторанти.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене