ВИДЕО: Гоце Делчев отказа боклука на Благоевград

Общинските съветници на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово прекъснаха ваканцията си вчера, за да обявят категорично, че отказват да приемат боклука на Благоевград. До спешните извънредни заседания в местните парламенти в трите общини вчера се стигна заради  писмо от края на миналата седмица на заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, в което се настоява депото им за твърди битови отпадъци да започне да събира и боклука  на община Благоевград.

С пълно мнозинство на всички присъстващи на сесията 24-ма съветници в Гоце Делчев отхвърлиха искането на зам. министър Кънчев. „Депото, което обслужва трите ни общини, е с две клетки, едната е пълна, втората също е наполовина запълнена и се очаква да достигнем лимита й до 2-3 години. Ако се съгласим да приемем боклука на Благоевград, след 1,5 година ще се изправим пред същия проблем, в който в момента е Благоевград“, обясни мотивите за отказа председателят на ОбС – Гоце Делчев Ангел Гераксиев.  „Колеги коментираха, че е странно искането на зам. министър Кънчев, най- малкото заради  факта, че разстоянието от Благоевград до Гоце Делчев е по- голямо от това до София, където има завод за боклук, и е логично отпадъците да се насочат натам“, допълни Гераксиев. Той обясни, че писмото на зам. министъра дошло миналия петък в 16.00 часа по мейла на общината и в него се искало решение до края на работния ден. „Това е некоректно към жителите на трите общини, мисля, че въпрос от такава важност трябва да се обсъди. Вчера жители на околните села реагираха много остро, като разбраха за искането на зам. министъра, защото то означава след година и половина да вдигнем цената на такса смет, а вече го направихме веднъж по-миналата година“, категоричен бе председателят на местния парламент.

Зам. кметът Валери Сарандев коментира, че запълване преждевременно на капацитета на депото, което ползват в момента заедно с Гърмен и Хаджидимово, ще доведе до необходимост отпадъците на неврокопчани да се извозват към Петрич или Разлог. „Ако това се случи, таксата за битови отпадъци ще скочи най-малко три пъти, да не говорим, че депото в Петрич също е на път да изпълни капацитета си“, обясни зам. кметът.

Твърдо против проекторешението на МС, според което регионалното депо край Гоце Делчев трябва да приеме 10 % от боклука на Благоевград, се обявиха снощи и общинските съветници на Гърмен и Хаджидимово.

Междувременно жители на селата Баничан и Борово, които са най-близко до депото, заявиха готовност за гражданско неподчинение и затваряне на пътя за Гърция, ако решението все пак се приеме. На въпрос дали допуска, че МС би пренебрегнал становищата на общинските съвети, Ангел Гераксиев коментира, че не допуска да се стигне до такава стъпка, и смята, че в МС ще проявят разум и разбиране.
Досега част от боклука на Благоевград се извозва в Разлог и Сандански и идва ред на Гоце Делчев и Петрич, ако общинските съветници разрешат това.

Нуждата да се извозват боклуците на Благоевград се стигна заради затваряне на старото депо от 1 януари 2018 г. и ще приключи с въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците край Благоевград, което ще се ползва и от общините Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.

Петте общини започнаха да возят боклука до новоизграденото депо край разложкото село Баня, за което плащат по 70 лева за депониране на 1 тон отпадъци. Годишно Благоевград и останалите общини генерират 38 000 тона смет. По думите на кмета на Благоевград Ат. Камбитов изграждането на новото депо върви по план, въпреки че крайният срок за приключване на работа по него е декември 2018 г., се надява работата да приключи предсрочно в края на октомври или началото на ноември.

Кметът Ат. Камбитов: Това не е солидарно решение, утре те може да са в нашето положение

„Уважавам решението на общинските съветници, но то не е отговорно и не е солидарно. Утре и тези общини може да се окажат пред същата нужда, в която в момента е Благоевград“, коментира ситуацията кметът на Благоевград Атанас Камбитов. „Решение на проблема ще има, някой кмет не си е свършил работата, за да се стигне дотук, и той е от една партия със столетна история“, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене