Боровинките удариха 7 лв. на пазара в Сандански

Почти няма боровинки в Пирин, алармира санданчанинът Николай Петков-Лябето, футболен съдия и бивш футболист на „Вихрен”, за когото всяка година през август брането на горския плод е основно занимание. „Събирането на вкусните плодове всяка година има различна стартова дата, съобразена с количествата плодове и тяхната зрелост”, каза Петков и допълни: „Тази година във вилните зони край Сандански – Попина лъка, Туричка черква, Беговица, Мальовица, боровинките са със 70-80 процента по-малко от миналата година.

Обикалям местата, където и миналата година сме събирали черна боровинка. Тогава събрах над 3 тона боровинка, сега едва 400 килограма. Боровинките пострадаха сериозно от пролетните студове, поройните дъждове и градушки, но и заради неправилното събиране на плодовете години наред”, коментира Николай Петков, докато продаваше на пазара в Сандански. „Има зелена листна маса, но няма зърна. Цената на килограм боровинки е 6.00-7.00 лева. Хората се мръщят при по-висока цена. Колегата до мен – Митко, излезе с 10 килограма боровинки и заяви, че ще държи цена от 8.00 лева. Казах му, че е висока. След три часа висене на пазара се прибра, без да продаде нито един килограм. Аз продадох всичко на 6 лева. Тази година се очертава да е слаба и за червените боровинки. Около Сандански червената се среща тук-там. Очаква се в планината Беласица в Петрич да има повече, макар че и там сигналите от колегите берачи не са добри”, жалва се Лябето.

В община Сандански не се издават разрешителни за събиране за боровинки, за продажба или за първична обработка. За лични нужди брането на горските плодове става без разрешително.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене