Тотално безумие! Заместник министър иска да депонира боклука на община Благоевград в Гоце Делчев!

Николай Кънчев има ли представа какво иска?

Николай Кънчев има ли представа какво иска?

Истински пуч от народно недоволство, се очаква да залее югозападната община Гоце Делчев, ако по някакъв начин се реализира искане на заместник министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, община Благоевград да депонира своите отпадъци в община Гоце Делчев.

Топ Преса първа научи, че миналия петък в края на работния ден, на електронната поща на община Гоце Делчев ,се получило уведомление от въпросния заместник министър, който напълно неаргументирано, иска да реши проблема на община Благоевград с депонирането на отпадъци, като пренасочи това депониране в депото намиращо се в община Гоце Делчев, по пътя за курортното село Попови ливади.

Имаме информация, че въпросното заявление е постъпило края на работния ден в петък – 17 август и на община Гоце Делчев е даден малко по малко от час, да отреагира, да даде становище и да  обжалва  министерското заявление… За щастие експертите на общината реагират адекватно и решението е обжалвано в срок. Рискът обаче депото в което депонират своите отпадъци трите общини Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен, да поеме боклука на община Благоевград обаче остава, уверяват ни от община Гоце Делчев. Свързахме се с изпълняващия длъжността кмет, господин Валери Сарандев, който в кратце потвърди изнесеното до тук.

Валери Сарандев - изпълняващ длъжността кмет на Гоце Делчев

Валери Сарандев – изпълняващ длъжността кмет на Гоце Делчев

“ Приемането на отпадъци от община Благоевград ще доведе до натоварване на населението с такса битов отпадък (след изчерпване на капацитета на Клетка 2 ще доведе до депониране на отпадъците на друго депо, което ще увеличи транспортните разходи). Според официални справки (публикувани в сайта на РИОСВ Благоевград) община Благоевград има задължения към тях в размер на 6 638 101 лв.). При приемане на отпадъците на община Благоевград, и не плащане на отчисленията от тяхна страна, те ще се натрупат към нас сериозни задължения (в качеството ни на собственици на Депото). След изчерпване на капацитета, дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване ще се извършват, но поради липса на депо няма да могат да се обезвреждат и ще възникне предпоставка за образуване на нерегламентирани сметища. Съгласно закона за управление на отпадъците, общини които нямат изградено депо, отговарящо на изискванията на НАРЕДБА No 6 от 27.08.2013 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, подлежат на санкция.“ дадоха становище специално за Топ Преса от община Гоце Делчев по казуса.

Топ Преса се допита и до експерти по екология, които споделят, че не могат да си обяснят това по думите им това – „безумие“. Първо до колко е икономически изгодно боклука на община Благоевград, да пътува всеки ден по близо 120 км. в едната посока и този път трябва да се поеме от данъкоплатците. Има реална опасност от възникване на зарази, ако отпадъците не се депонират на специално проектирани депа, а това решение ще доведе по изкуствено и нерегламентирано създадени такива. С няколко думи, това решение определено не е плод на НЕ трезва мисъл и прилича на  некадърен опит да се намери решение на наболял проблем на друга община и се цели напълно невинна община да страда за нейна сметка. Настояваме за моментална намеса от страна на министерството, да се спре това безумие!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене