Почина Арета Франклин – кралицата на соул музиката

Кралицата на соул музиката Арета Франклин, известна с неподражаемия си стил и хитове като „Think“ и култовата й песен „Respect„, си отиде от този свят на 76-годишна възраст. Певицата бе тежко болна. Преди дни семейството ѝ призова почитателите ѝ да се молят за нея.

За кончината ѝ съобщи представителката на певицата Гуендолин Куин. Причината за смъртта на Арета Франклин бе рак на панкреаса в напреднала фаза от невроендокринен тип. По думите на Куин, цитирани от Асошиейтед прес, певицата е починала в 9:50 часа местно време в дома си в Детройт.

Членовете на семейството на Франклин изтъкнаха, че преживяват един от най-трудните мигове в живота си. „Изгубихме скалата и главната опора на нашето семейство. Любовта, с която тя даряваше своите деца, внуци, племенници и братовчеди нямаше граници!“

От името на семейството беше изказана благодарност на всички хора, които бяха в мислите си заедно с Арета в последните дни от живота ѝ.

Арета се разболя от рак през 2010 г. Тя не е пяла от ноември 2017 г., когато се включи в гала на фондацията на Елтън Джон срещу СПИН. Последният ѝ концерт беше във Филаделфия през август 2017 г.

Арета Франклин се изявяваше като професионална певица и завършен пианист още през юношеските си години, а през 20-те години на своя живот беше вече изградена суперзвезда.

Нейните дарби, природни и придобити бяха на мецосопрано с диапазон няколко октави. Творчеството ѝ неотменно бе свързано с неувяхващата ѝ любов към госпела като дъщеря на пастор.

Арета Франклин
 

Арета ще се запомни със изтънчения си и понякога ексцентричен вкус и с куража ѝ да пренася личната си мъка в незабравими песни.

Арета Франклин записа стотици парчета и десетки хитове, разпрострели се в период от половин век. Двадесет от тях достигнаха първо място в аренби класациите. Но и в останалите класации Франклин без проблем пробиваше в топ 10 с хитове като „A Natural Woman„, „Chain of Fools“ или незабравимия „Respect„.

Плочите на Франклин се разпродаваха в милионни тиражи и музикалната индустрия ѝ се отблагодари с 18 награди „Грами“. През 1987 година тя стана първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола.

 Франклин плати обаче доста скъпа цена за славата още от ранните си години. Тя бе омъжена от 1961 до 1969 година за своя мениджър Тед Уайт и нейните битки вдъхновиха изпълнението на доста от парчетата ѝ като „Since you’ve Been Gone„, „Think“ и разтърсващата балада на отчаянието „Ain’t No Way„.

На 16 години тя е вече майка на двама сина (по-късно ѝ се раждат още двама). Изпитва вечни притеснения с теглото, семейни проблеми и финансови затруднения.

Арета Франклин
 

Франклин се жени за актьора Глин Търман през 1978 година в Лос Анджелис, но след това се завръща в родния си град Детройт. Това става на следващата година, след като баща ѝ е прострелян от крадци и изпада в полукоматично състояние до кончината му през 1984 г. Същата година Арета се развежда с Търман.

Арета Луиз Франклин е родена на 25 март 1942 година в Мемфис, щата Тенеси. Баща ѝ, пасторът Си Ай Франклин се мести със семейството си отначало в град Бъфало, а после в Детройт. От ранните си години тя започва да гастролира с него, докато се издига до статуса на суперзвезда, която никога няма да бъде забравена.

Арета Франклин е първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола. През 2008 г. сп. „Ролинг стоун“ я обяви за най-великата певица в историята.

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене