Здравословно! 5 храни, които защитават мозъка от стрес

Знаете ли, че по данни на Световната здравна организация, всяка година се увеличава броят на хората, които страдат от деменция. Едни от факторите, които допринасят за това състояние са неправилното хранене и стресът. Ако обичате да хапвате боровинки и грозде, вижте още кои други храни заедно с тях предпазват мозъка от ежедневния стрес и нарушаване на неговата функция и здраве.

Кедрови ядки

В 100 грама кедрови ядки се съдържат добри количества манган, витамин Е, мед и магнезий. Вкусните ядки са изключително богати и на омега-6 мастни киселини, които помагат на мозъка да старее по-бавно.

Витамин Е е и важен антиоксидант, който предпазва мозъка от оксидативен стрес и подобрява когнитивните способности. От друга страна магнезият намалява тревожността и ни прави по-устойчиви на стрес.

Медта се отразява благоприятно на способността ни да помним по-добре, а манганът е особено нужен на хората, които спортуват активно или чиято работа е свързана с по-голям психологически стрес.

Червено цвекло

Нитритите в цвеклото увеличават притока на кръв към мозъка, което помага до него да достигне и повече кислород. Изследване проведено през 2017 г. показва, че сокът от цвекло увеличава невропластичността – способността на мозъка да се променя. Това е особено важно за възрастните хора.

Бетанинът, който придава яркия цвят на зеленчука, предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер. В допълнение витамин В9, който се съдържа в червеното цвекло, намалява риска от нарушаване на когнитивните функции и деменция.
Галерия

Чай мате

Чай мате е традиционна южноамериканска напитка с високо съдържание на кофеин. Консумацията на чая стимулира нервната система, помага при умора и сънливост, възстановява умствената активност.

За тези, които искат да намалят консумацията на кафе, този чай е чудесна алтернатива. Също така се смята, че пиенето на чай мате намалява симптомите на депресия и предпазва невроните от разрушаване, както и намалява риска от болестта на Паркинсон.

Куркума

Антиоксидантите в куркумата спомагат за подобряване на паметта. Куркуминът, който се съдържа в нея, стимулира образуването на нови мозъчни клетки и връзките между тях. Той действа и като естествен антидепресант, влияейки естествено на нивата на хормоните, които подобряват настроението и намаляват тревожността. Ако често сте изложени на ситуации на стрес, добавете към менюто си куркума.

Стафиди

Още една полезна за здравето на мозъка храна са стафидите. В 100 г от сушените плодове се съдържат около 21% от препоръчителния дневен прием на калий, 150% бор, 18% мед и 16% витамин В6.

Борът в състава на стафидите е полезен за краткосрочната и дългосрочната памет, подобрява възприятието, производителността и сръчността, а калият е важен за нервните клетки.

/az-jenata

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене