Ромски семейства се оплакаха от дискриминация, от недопускане на плувни комплекси в Кюстендил

20 оплаквания за недопускане на плувни комплекси в Кюстендил, са постъпили за последните 5 дни в НПО- Сдружение “Ларго”. Това стана ясно по време на пресконференция в ромския квартал “Изток”, на която присъстваха десетки граждани, а две семейства разказаха как не са били допуснати да влязат в общинския плаж и в плувния комплекс в кв. “Могилата”.

“Управителният съвет на Сдружение “Ларго” осъжда всяка форма на дискриминация. Призовавам компетентните институции да не допускат дискриминация, омраза, на етническа или религиозна основа. Вярвам, че институциите в държавата ни могат да се намесят, защото това вече е масово явление.

Това е новият тумор на обществото ни”, каза председателят на “Ларго” Сашо Ковачев. Той допълни, че са подадени вече 6 жалби в полицията и е проведена среща с началника на РУ Кюстендил Росен Райчев. Сезиран е и Българският хелзинкски комитет, с искане за юридическа помощ за търсене на правата на ромите по съдебен ред.

Общественикът Стефан Лазаров припомни, за първия случай на дискриминация на роми и недопускане в общинския плаж е от 4 август 2013 година. Тогава е последвала жалба до Комисията за защита от дискриминация, но и до днес няма отговор и последствия.

Той прикани Милена и Марио, които са семейство да разкажат, как не са допуснати до общинския плаж през изминалия уикенд. “Охраната ни каза, че плажът е препълнен и не може да влезем. Разбрахме, че имали заповед да не допускат цигански граждани”, сподели двойката.

Пресконференция с жалби от дискриминация в ромския квартал Изток
Влади Владимиров

Пресконференцията бе свикана по повод инцидента от 12 август на плувен комплекс “Могилата”, като позицията си представи Данаил Филипов, който седна пред всички, със съпругата и детето си на 2 г.

“Решихме със семейството и с това на сестра ми, в неделя да отидем на плаж. Стремим се да сме интегрирани. С пристигането на плажа, човекът, който пропускаше, виждайки че сме “цигани”, се обърна към нас и каза “О, не, не, вас няма как да ви пуснем. Плажът е препълнен”.

Аз като интелигентен човек, който е унижаван пред български граждани реших да извадя телефона и да снимам, за доказателство пред институциите за дискриминация. Да, това е частен обект, но е предназначен за обществено ползване”, коментира Данаил Филипов. Той допълни, че той, семейството му и това на сестра му, са били жертви на агресия, а записа е предаден на компетентните органи.

“Ние, а не управителят на позвънихме първи на телефон 112. Ние само се защитавахме. Децата ни са стресирани”, заключи Филипов.

Пресконференция с жалби от дискриминация в ромския квартал Изток
Влади Владимиров

“Чрез закона, чрез правдата ще победим”, заключи Петър Игов, председател на НЧ “Васил Левски” в кв. “Изток”.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене