Безплатни нощувки за певците на „Пирин фолк”

Сандански очаква между 3000 и 4000 гости от страната и чужбина за 26-ото издание на Международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин фолк”. Музикалното събитие ще се проведе от 24 до 26 август, а организацията за него върви с пълна сила.

„Готови сме да посрещнем изпълнители и гости. Благодарим на хотелиерите в града, които осигуриха напълно безплатни стаи за певци, танцьори и официални гости”, заяви кметът на общината – Кирил Котев.

Десетки собственици на хотелски комплекси направиха за поредна година този жест, за да подкрепят поредното издание на най-големия музикален форум в региона. Основен организатор на проявата е общината. „Това събитие винаги ни превръща в музикалната столица на България. Затова решихме да спестим доста финансови средства на общинската хазна за нощувки на изпълнителите. Ние сме доволни, че заради фестивала в хотелите ни ще има много туристи”, твърдят хотелиерите. Над 40 хотела ще предоставят безплатни помещения. Бройката е съгласно техния капацитет. По-малките комплекси отпускат по 1-2 стаи, по-големите – по 3-4 стаи.

Над 70 са изпълнителите тази година на „Пирин фолк”. 20 деца на възраст от 8 до 15 години, сред които и едно от Македония, ще покажат таланта си на 24 август в Летния театър.

Двата конкурса – за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство, ще са на 25 август. Във всеки от тях ще чуем 15 песни, като тази година участие ще вземат 6 дуета и 1 трио. Сред участниците са както изпълнители с над 20 години на сцена, така и скоро започнали професионалната си кариера певци. Специален гост с рецитал ще е македонската звезда Наум Петрески, който ще зарадва зрителите със своите песни.

Галавечерта ще се състои на 26 август, когато ще бъдат наградени победителите. Специалните гости ще са Вили Рай, която ще представи микс от песни, изпълнявани на сцената на фестивала, както и емблемата на македонската песен Румяна Попова. За всички свои почитатели тя е приготвила рецитал с композиции от новия си музикален албум. И тази година мотото на фестивала е „Магията на традициите“ – основната цел е за завръщане към изконното, традиционно македонско звучене и визия на „Пирин фолк”.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене