Нов предмет в училище въвеждат „Гражданско образование“

Нов предмет „Гражданско образование“ ще изучават учениците след две години. Той е залегнал в напълно нови учебни програми за учениците в 11-и и 12-и клас по български език и по литература, математика, чужд език /немски, английски, френски, испански, италиански и руски/, физическо възпитание. Те са утвърдени и преподаването по тях ще започне от учебната 2020/2021 година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

С утвърждаването на тези програми се затваря пълният цикъл за осигуряване на обучението по общообразователна подготовка за учениците от първи до 12-и клас, поясняват от просветното министерство.

Новият предмет „Гражданското образование“ е насочен към формиране на политическа култура и към практическа ориентация на учениците за съвременната демократична държава, разделението на властите и структурите и тяхното осмисляне. Гражданското образование ще търси и по-високо развитие на гражданската среда в училище, която да бъде активен фактор за цялостното развитие на българското гражданско общество чрез включването в учебното съдържание на теми за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и различията в обществото, властта и държавата, икономиката и глобалните проблеми. Като нови понятия вследствие на обсъжданията на програмата са добавени медийна грамотност и омбудсман.

Новата програма по литература е изработен след много широко и продължително обществено обсъждане, в срещу с експерти от регионалните образователни инспекторати и с над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература.

Задължителните текстове в нея са подредени по предложения на преподавателите хронологично в следните теми – „Родното и чуждото“, „Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“, „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и „Изборът и раздвоението“. Дава се възможност на учителите към всяка тема да избират допълнителни текстове според своите лични виждания и методически решения и според нивото, интересите и желанията на учениците. По този начин, на практика, не са налице автори и произведения, които да липсват или отпадат от програмите по литература, уверяват от МОН. И посочват, че замяната на дадени текстове е продиктувана от настояването на учителите за изучаване на повече творби от съвременната българска литература.

В окончателната програма по литература са включени нови произведения. Стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова ще се изучава в 12-и клас. Единадесетокласниците ще изучават текста „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов, като се дава възможност на учителите да подбират допълнителни текстове, като например „Бай Ганьо прави избори“. Комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков също са нови произведения, както и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев, уточняват от министерството.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене