Валентин Попов, председател на СФСМВР: Полицаите не взимат колкото в Швеция

КОЙ Е ТОЙ

Валентин Попов е роден на 23 август 1964 г. Завър­шил е Югозападния уни­верситет в Благоевград. В системата на МВР работи от 1993 г. Той е председа­тел на управителния съвет на Синдикалната федера­ция на служителите в МВР (СФСМВР), която е най-го­лямата от всички проф­съюзни организации във ведомството. Защо Све­товната банка сравни по доходи родните полицаи с шведските и датските и каква е истината за фи­нансите и униформите на органите на реда четете в следващите редове.

– Г-н Попов, според доклад на Световната банка средни­ят разход за български по­лицай е колкото за колегите им в Швеция и Дания. Как приемате тези данни?

– В доклада на Световната банка е записано: „Обратно на общоприетото схващане възнагражденията на поли­цейските служители в Бъл­гария не изглеждат ниски спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от на­селението. Средната заплата на българските полицейски служители, изразена спрямо брутен вътрешен продукт на глава от населението, е на същото ниво като в Швеция и Словения и по-високо от това в Дания, Естония, Литва и Латвия“.

Понеже се постарах да проверя някои данни, ще ви кажа още цифри. БВП на Швеция за 2016 г. – 511 млрд. долара. На глава от населе­нието се падат 51 599 дола­ра. БВП на Дания – 306 млрд. долара. На глава от населе­нието – 53 417 долара. БВП на България – 52 млрд. дола­ра. На глава от населението – 7350 долара. С други думи – ако се сравняваме с Швеция и Дания, БВП у нас е 7 пъти по-малък.

– В доклада се говори за 1700 лв. издръжка за един полицай в България.

– Тук говорим за едно сери­озно усредняване. А всички много добре знаем приказ­ката, че някой яде пържоли, десет други ядат зеле, оба­че средно статистически всички ядат свинско със зеле. 1700 лв. не е средната заплата, а разход на служи­тел. Заплатата средно е 977 лв. Социалните осигуровки на полицейски служител са 74%. Те наистина са високи, но защо беше нужно. През 2015 г., когато се провеж­даше т.нар. пенсионна ре­форма, ние от профсъюза публично за­дадохме въ­проса тежат ли и с колко на бюджета на НОИ пен­сиониралите се полицаи, пожарникари, военнослуже­щи и служи­тели в ДАНС и други спе­циализирани звена. Никой тогава не каза, че те са в тежест и има необ­ходимост от увеличаване на осигури­телните им вноски. Как изведнъж след годи­на-две се ока­заха в тежест и вноските бяха увели­чени с 20%? Читателите сами могат да си напра­вят изводите.

Ще при­помня и нещо други. Тези вноски се предполага, че ще се отразят на пенсията на полицейски­те служители. Аз съм един от служителите в МВР, които през 2015 г. получиха право, без да прекратяват служеб­ните си отношения с МВР, да получават пенсия. Знаете ли колко ми е пенсията?

– Колко?

– 588 лв. и малко стотинки. А имам стаж в МВР 25 годи­ни и половина плюс още ня­колко извън системата. При 74% осигурителни вноски не мисля, че това се е отрази­ло особено на пенсията. Ще дам сравнение с Германия. По време на обучението си кандидат-полицаите там по­лучават заплата. През пър­вата година тя е между 1050 и 1100 евро. А през третата 1150-1200 евро. Това са ста­жанти. Средната месечна за­плата на полицай в Германия е 3531 евро. Полицай с 3-го­дишен опит получава средно 2500 евро месечно. За срав­нение стартовата заплата на полицай у нас е 798 лв. след двете увеличения през тази година. Добре е да сравня­ваме цифри, които преми­нават през БВП на глава от населението. Но защо да не сравним първо абсолютните цифри, след това и със стан­дарта на живот и пак ще се окаже, че българските поли­цаи не са в толкова завидно положение.

Много неприятно е сравне­нието със средната работна заплата. На база разлика между заплата на служител на МВР и средна работна заплата за страната през по­следните 10 години напра­вихме категоричен извод, че служителите в системата на МВР относително обе­дняват. Средната работна заплата изпреварва тази на полицейските служители.

И още нещо. Заплатата на полицай с 20-годишен стаж не може да е повече от 40% по-висока от тази на ново­постъпил служител в МВР. Затова основните заплати си остават много ниски и не­привлекателни. В резултат на което все повече нама­ляват кандидатите за рабо­та в МВР и с все по-ниски възможности, показвани от кандидатите. А липсата на достатъчно служители води до даване на много повече извънреден труд. А това са допълнителни разходи.

И още един цитат от до­клада. С 312 полицейски служители на 100 000 души България е много близо до средната стойност за ЕС от 313 души и малко над сред­ната от 300 полицаи в све­товен мащаб. Силно се на­дявам, добре прочетен този доклад, с малко мислене какво точно се казва в него,

 наистина да проясним кар­тината как стоят нещата в сектор „Сигурност“ поне по отношение на разходите и средствата.

– Как стоят нещата с уни­формите на полицаите?

– Надявам се, че до края на годината ще се отговори поне на част от нуждите за униформи. Трябва да погле­днем и темата за качеството им. Трябва синдикатите да участват при определянето на техническите специфики за вида на униформата и качеството на материали­те. Разликата в облеклото с колеги от други европейски страни е драстична. Това е причина да се разработ­ват минимални европейски стандарти за облеклото и оборудването на полицей­ските служители. Нещо се чу и в Европейския парла­мент. Защото качеството си е традиционен проблем за служителите на МВР, но вече и количеството. Безспорен факт е, че има и по-зле от нас. Сръбските колеги пред­ставиха ужасяващи показа­тели.

– Каква според вас трябва да е заплатата на новопос­тъпил полицай и на такъв с 10 или 20-годишен стаж?

– Не се наемам да отгово­ря на този въпрос поради ред причини. Но ще ви кажа нещо друго. Ще продължим да настояваме заплатите в МВР да се обвържат със средната работна заплата. Преди много години един заместник-шеф на „Скотланд Ярд“ го каза – „Няма богато ченге“. Ние също не очаква­ме да забогатеем от заплати­те си. Но, от друга страна, е много неприятно да гледаш как средната работна запла­та се увеличава, а твоята не мърда от 5, 6 или 7 години.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене