Сергей Станишев: Нямам намерение да подавам оставка

Станишев

Очевидно, че резултатите, които постигнахме са незадоволителни. Те са разочароващи за БСП, за Коалиция за България, за нашата обща кауза. Това каза лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция в НДК след края на изборния ден, предаде репортер на БГНЕС.

Поздравявам партия ГЕРБ и всички партии, които спечелиха достатъчно доверие, за да имат свои представител в Европейския парламент, каза Станишев. Той призна, че днешните избори са били трудни и благодари на избирателите и на целия актив на БСП.

В последните няколко седмици направихме срещи с десетки хиляди граждани, чувайки техните искания, техните надежди. Аз никога няма да забравя случки и разговори с хора, които преживях в тази кампания, коментира Станишев. Опитахме се съвсем откровено, без популизъм да кажем какво се случва в Европа, какво се случва в България, каза Станишев и благодари на всички, излезли да гласуват.

Убеден съм, че европейските социалисти в Европейския парламент от тук нататък ще работят за много по-ясна промяна в Европейския съюз – тя е наложителна.

В България е ясно, че партиите, които водят кампания за национални избори постигат много по-добри резултати, а тези, които водят кампания за европейски избори – не, визира Станишев левицата.

Не успяхме да събудим и да мобилизираме нашите хора, призна той. Възприемаме негласуването като сериозно предупреждение, каза още лидерът на БСП и се зарече да анализира много внимателно резултатите от евровота.

„БСП водеше кампания на два фронта. Срещу основния ни опонент ГЕРБ, който показаха много по-голяма мобилизираност, използването на целия властови потенциал в местната власт, който използваха за натиск. Очевидно е, че ГЕРБ са голямата сила в дясното пространство“, заяви Станишев. Вторият фронт, според него, е АБВ, които отнеха част от гласовете на БСП.

Лидерът на БСП коментира, че разделянето и разпиляването на леви гласове несъмнено е фактор за резултата. Тези избиратели дават ли си сметка, че са помогнали на нашия опонент, посочи Станишев и бе категоричен, че АБВ са направили най-агресивната кампания срещу БСП и правителството, а резултатът от това е помощ на ГЕРБ. Откраднаха един евродепутат от БСП и ПЕС, а никой не може да изчисли и колко избиратели разколебаха, съжали Станишев.

По отношение на възможността резултатите от европейските избори да предизвикат предсрочни парламентарни избори Станишев настоя, че дълбоко се заблуждават онези, които смятат, че при национални избори същите партии, изпратили депутати в европейския парламент, ще го направят и в националния. Има огромна разлика в двата вида избори, категоричен бе Сергей Станишев.

Запитан дали ще стане евродепутат той отговори с усмивка, че по време на кампанията многократно е отговарял на този въпрос.

Моята отговорност пред моята партия я знам достатъчно добре – в момента не планирам такива действия, защото няма да правя услуга на своите опоненти, обяви Станишев на директен въпрос дали ще подаде своята оставка като лидер както на БСП, така и на ПЕС.

Сигурен съм, че много български граждани си задават въпроса – защо не отидох да гласувам, заяви Станишев и обеща, че БСП ще направи своя анализ, но ако някой е тръгнал да погребва БСП, той за пореден път ще се излъже. Много хора са го правили неведнъж, но голяма част от тях вече са в политическото небитие, посочи лидерът на левицата.

Лидерът на българските и европейските социалисти изчисли, че десните в България вероятно ще имат 7 гласа, а социалистите и либералите – 8. Тези партии, които са категорично против правителство нямат по-добър резултат от тези, които го подкрепят, подчерта той. Резултатът на БСП е повод за сериозни анализи, но в най-трудните моменти БСП е показвала вътрешна консолидация и хъс, добави той и обяви, че партията чува това, което са казали хората със своето гласуване или негласуване.

Отчетът на правителството трябва да бъде много сериозен – за постигнатото, пропуските, слабостите и очертаване на ясна перспектива за следващите дейности, насочени към тежки реформи в най-закъсалите сектори и към политика за икономическо съживяване, без която България няма да се измъкне от днешното унизително състояние, допълни Сергей Станишев.

Не смятам, че най-голямата политическа сила, ако е в изолация и няма да направи скоро коалиция, трябва да е на власт, категоричен бе Станишев. Участието ни в управлението никога не е било на всяка цена, а само ако може да покажем резултати, заяви още лидерът на БСП и настоя, че правителството на Орешарски има своите резултати, които обаче очевидно не са достатъчно за гражданите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене