След 18 август ще започне обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир

Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите църковни празници Голяма Богородица /15 август/ и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец /18 август/, когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи. Това съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.

В момента движението в отсечка от 250 м се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването в участъка е безопасно, уточняват от АПИ. Веднага след празниците в Рилския манастир ще започнат най-неотложните дейности по обрушването на ската и поставянето на мрежи. Преди това предприемането на каквито и било дейности е било невъзможно заради дъждовете.

Работата започва след празниците, защото ще се налага за кратко в определени дни движението да се спира, а това е неуместно сега, по време на празниците, когато се очаква интензивен трафик. Движението ще се регулира от „Пътна полиция“ като работата им ще бъде подпомогната и от служители на Областно пътно управление-Кюстендил и от пътноподдържащата фирма.

За трайното укрепване на ската при 27 км предстои провеждането на процедура по ЗОП за изработване на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи. Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.

 

/бнр

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене