Въвеждат нови лични карти с чип от януари 2019 г.

1. Многослоен полимерен материал 2. Защитен фон 3. Прозрачен дифракционно оптически вариращ елемент (ДОВЕ) 4. Частично метализиран ДОВЕ, позволяващ персонализиране наданни 5. Наименование на документа 6. Знак за електронен документ 7. Повторение на основната снимка с лазерна перфорация 8. Лазерно гравирана снимка

Ново поколение български документи за самоличност. В сряда МВР обявява и обществената поръчка за фирмите–изпълнители на новите документи. Новите правила за български лични документи трябва да влязат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. Това стана ясно във връзка с новите правила за личните карти и паспорти, които трябва да влязат в сила от януари догодина. Това обеща заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

„Биометричните данни са нужни при минаването на гранични проверки, което е свързано с органите за сигурност“, добави още министър Ципов. В процедурата се предвижда и пренасяне на документите със специализиран транспорт, който отговаря на всички изисквания. Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. Предвижда се те да съдържат безконтактен чип и антена.

По думите му в момента процедурата по изготвянето на личните документи в страната е децентрализирана. Те се изготвят в 30 центъра, но въпреки е невъзможно те да бъдат фалшифицирани, категоричен беше той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене