Трето ОУ Гоце Делчев на поход до Тевно езеро

Пореден неповторим поход проведоха клуб „Пирински стражи“ при Трето ОУ в Гоце Делчев с паркови служители от Дирекция „Национален парк Пирин“.

Този път малките туристи предприеха поход до красивото Тевно езеро в Пирин, намиращо се на 2512 м н.в.

Приключението за учениците бе организирано от експерти към Дирекция „НП Пирин“, което е и второто за този месец съвместно мероприятие между парковите служители и ентусиастите от „Пирински стражи“.

Рано сутринта на 14 август, децата, ръководени от своите трима ръководители, се отправиха от Гоце Делчев до Посетителския информационен център на Д „НП Пирин“ в гр. Банско, където ги очакваха парковите служители.

Всички заедно се насочиха към х. „Демяница“, откъдето започна и същинската част на похода. Преминавайки през долината на р. Демяница и през Превалските езера, планинарите се насочиха към Мозговишка порта, а от там на татък, те поеха по пътеката за Тевно езеро. Достигайки до целта си, туристите бяха запленени от красотата на езерото и откриващата се гледка към вр. Каменица. В плана за деня бе планирано и изкачване на вр. Момини двори (2725 м), но поради влошаващите се метеорологични условия, ръководителите на клуба решиха да не продължават изкачването на върха, а да го оставят за следващия път.

За да могат да видят още от красотата на Пирин, парковите служители и неврокопските туристи поеха по пътеката за х. „Вихрен“, откъдето се откри гледка към красивите Чаирски езера.

„Пирински стражи“ се завърнаха в гр. Гоце Делчев заредени с положителна енергия от прекрасния поход и с емоции от видените пирински красоти. Повреме на похода те успяха да видят Валявишките езера, Чаирските езера, вр. Каменица, вр. Джангала и др. Преминаха през всичките Превалски езера и се насладиха на красотата на Тевно езеро.

Клуб „Пирински стражи“ благодарят за поредния осъществен поход на Росен Баненски – директор на Дирекция „НП Пирин“, както и на парковите експерти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене