20 тона сурова листна маса от канабис са разкрити в района на Петрич

20 тона зелена листна маса от канабис са открити от началото на започналата  вчера операция по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества в района на Петрич, съобщи на брифинг в петричкото село Първомай главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.

„Общо от началото на „сезона на канабиса” задържаните и унищожени количества са 58 тона. От 10 килограма зелена листна маса се получават 800 грма до килограм сух канабис”, уточни директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград Николай Хаджиев и поясни: „Цената на килограм сух канабис е от 3 до 5 хиляди лева, в зависимост от качеството и предлаганото количество. Тук климатичните усровия са изключително подходящи за тези наркотични растения. Насажденията са предимно в „Държавен горски фонд”, на отдалечени места, обикновено малки площи – за 100-150 растения, за да бъдат труднооткриваеми дори от въздуха”.

При тези теренни условия най-ефикасна е работата с хеликоптери, допълни главен комисар Кичиков, като съобщи, че са образувани 27 досъдебни производства, а задържаните лица са 12. „Част от тях са познати на полицията, но знаете, че има мнаго случаи в които възрастни хора, майки, бащи поемат отговорността с цел да се избегне наказателното преследване, но съвместните ни действия противодействат на този вид престъпност”, обобщи старши комисар Николай Хаджиев. /Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене