24 проекта на общини от Пиринско преминаха предварителна оценка по Програмата за развитие на селските райони

 Приключи предварително­то класиране на проектните предложения по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширя­ването на всички видове мал­ка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Подмярката финансира инвес­тиционни намерения на общи­ните от селски тип, каквито са всички общини на територия­та на Благоевградска област, с изключение на областния център. Финансиране за реа­лизацията си ще получат 24 проекта на територията на Пи­ринско, съобщават от Облас­тен информационен център – Благоевград.

След направената предва­рителна оценка става ясно, че общините Гоце Делчев, Хад­жидимово, Гърмен, Сатовча, Петрич, Сандански и Кресна, ще получат финансиране за ре­конструкция и рехабилитация на улици и тротоари на терито­рията на общинските центрове и прилежащите села. Общата сума, която ПРСР отпуска по подмярка 7.2. в частта, касае­ща ремонт на улици, е близо 98 млн. лв. за цяла България.

Също така при предвари­телната оценка са одобрени проектите на 10 от общините в областта, с финансирането по които ще бъдат изградени нови и ремонтирани същест­вуващи зелени площи, парко­ве, спортни и детски площад­ки. Нов облик по тази част от подмярката ще придобият площадите на Корница, Мосо­мище, Якоруда, Белица, селата Бабяк, Горно Краище и Даго­ново. Ремонтирано ще бъде и езерото в град Банско.

По проект на община Гоце Делчев пък ще бъде изцяло обновена детската градина в село Брезница. По проект на община Банско ще бъде подо­брена енергийната ефектив­ност на общежитието на Про­фесионалната лесотехническа гимназия в града. Финанси­ране ще бъде отпуснато и за реконструкция, оборудване и обзавеждане на СУ „Христо Смирненски“ в село Кочан.

Одобрени за финансира­не на територията на Благо­евградска област са и редица проекти с мерки за въвежда­не на енергийна ефективност. Изцяло санирани ще бъдат обществени и административ­ни сгради в Симитли, Белица и Банско, кметствата в Добрини­ще и селата Места, Катунци и Плоски. За енергийна ефектив­ност по схемата са отделени 19,5 млн. лв., които ще бъдат разпределени сред одобрени­те бенефициенти на територия­та на цялата страна.

Преминалите предварител­ния ранкинг проекти подлежат на оценка за администра­тивно съ­ответствие и допус­тимост на разходите, техническа и финансова оценка.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене