Холивудската звезда с балкански корени Стана Катич останала очарована от пътя между Банско и Перник

Корените й се разпрости­рат из доволна част от Бал­канския полуостров. Два­мата й родители са сърби, отгледани в Хърватия, а род­нини на семейството има и в настоящата Черна гора. Още като ученичка тя премества адресната си регистрация в Илинойс, като предстоящите години прекарва в постоян­ни пътувания между Щатите и Канада.

Редовият зрител я познава като умната и нахакана Кейт Бекет от култовата кримка „Касъл“ – трамплинът, изпра­тил Стана Катич сред звезд­ния небосвод на Холивуд. В архива си от отличия ак­трисата има немалко заво­евания, сред които няколко статуетки от People’s Choice Awards. За втора поредна година пък екранната Бекет ще се завърне на родния по­луостров, за да се впише в сюжетната нишка на след­ващата си екранна рожба – „Забравена“. Иначе казано, очакваме Стана Катич да кацне съвсем скоро отново в България, където работата по втория сезон на продук­цията се очаква да отнеме приблизително два месеца.

Новите епизоди получиха зелена светлина преди бро­ени седмици. Въпреки това още преди официалното одобрение екипът на сери­ала бе избрал отново наша­та страна за терен на сним­ките.

„Това, което най-много ме впечатли, беше работата на екипа от българска страна. Невероятни професионали­сти с богат опит – всъщност, това са хората, които стоят зад някои от най-популяр­ните екшъни в последните 10 – 15 години. Вълнуващо е да видиш тази съвърше­но смазана машина, в която всички се познават помеж­ду си, което пък те оставя с усещането, че влизаш в едно сплотено семейство, посре­щащо те с отворени обятия“, коментира миналата година Катич, която не пропусна да сравни София с Бостън – мястото, на което се развива действието в „Забравена“.

Сериалът не изненадва зрителя от гледна точка на тематика – криминалната нишка явно е в кръвта на темпераментната актриса. В случай, че сте пропуснали първите 10 епизода, които AXN излъчи още в края на миналата година, то ще при­помним сюжета накратко. Действието се развива око­ло агентът на ФБР Емили Бърнс, която, хуквайки по следите на сериен убиец в Бостън, изчезва и е обявена от властите за мъртва. Шест години по-къс­но я намират в хижа в гориста местност, едва дишаща и без абсолютно ни­какъв спомен за случилото се с нея. Завръ­щайки се вкъ­щи, героинята на Катич нами­ра съпруга си женен повтор­но, а синът й едва я разпозна­ва. Втори­ят сезон се очаква да проследи събитията в живота й, след като тя вече се е срещна­ла лице в лице със своя похи­тител.

Конкрет­ни под­робности около сце­нария все още се па­зят в тайна като към момента е известно единстве­но, че ра­ботата по сериала ще про­дължи с нов изпъл­нителен продуцент в лицето на Саман­та Кор­бън-Милър (Convic­tion). Сама­та Катич също е сред проду­центите на „Забравена“ като признава, че към историята я е привлякъл фактът, че епизодите представляват динамичен разказ за едно оцеляване.

„Проявявам нездраво лю­бопитство към тази тема. Прочела съм много книги за хора, които успяват да преминат през невероятни изпитания, като например

 Втората световна война, хо­локоста и други силно трав­матични и унищожи­телни събития, но въпреки това са оце­лели и са продължи­ли напред. Така че, четейки сценария, аз бях привлечена най вече от това, че ще имам възможността да вляза в ролята на съвременна жена, която съчетава у себе си качествата на брилянтен профе­сионалист, майка и съпруга, но също е герой и истински боец“, от­кровена е Стана.

„Забравена“ е специален проект за нея и по друга при­чина – за първи път актри­сата изпълнява сама почти всяка каскада. При това на минусовите температури във Витоша.

От позицията си на турист пък Катич остана очарована от Музея на соца в София. Не пропусна да си щракне сел­фи и на крепостта Кракра, както и да опознае пътя между Банско и Перник – също сред основните лока­ции на сериала. „Да опозна­еш Балканите по моя начин“, пошегува се тогава звездата в социалните мрежи.

Освен минало на полуос­трова, в средите нерядко се шушука обаче, че Катич има и темперамент, характерен за балканските души. Повод за подобни спекула­ции даде например отлъчване­то й от „Ка­съл“. При­помняме, че догово­рът на ак­трисата бе прекратен след края на 8-ия се­зон на продукцията.

„Бях разочарована, когато това се случи, но в крайна сметка се радвам, че имах възможност­та да участ­вам в такъв проект и с такъв до­бър екип“, лаконична е Катич, връ­щайки лента­та назад до шумното си оттегляне от сериала. На­чело на „Ка­съл“ тогава трябваше да остане единствено Нейтън Филиън, но до заснемане­то на следващ сезон така и не се стигна. Мнозина пък предположиха, че решение­то за отстраняването на Ка­тич от сериите е свързано с враждата й с екранния й съпруг – именно Филиън. „Двамата се мразят. Не си обелват и дума, когато ка­мерите не работят“, твър­дят източници, близки до продукцията, според които актьорите дори са били при­нудени да посещават сеанси за семейни двойки при пси­холог. Уви, това обаче така и не помогнало.

АКТРИСАТА РАЗПУСКА С ЙОГА И ГРАДИНАРСТВО

Докато не е заета със снимки, Катич често се от­дава на кулинарията. Не в степен, в която бихме я ви­дели да мери сили с шефо­вете, въртящи ресторанти с няколко звезди „Мишлен“, а от гледна точка на пълна осъзнатост откъде произ­хожда всяка хранителна съставка, която поглъща. Така в кратките периоди, в които не гони престъпници на малкия екран, актрисата се задълбочава в градинар­ството. Отглежда собствени зеленчуци, построила си е „стена“ от растения, като в градината й място намират дори лимонови дървета. „През последните няколко години изучавам местната кухня на един малък регион, който се казва Далмация – откъдето са корените ми. С времето осъзнах, че има една великолепна сила във връзката между храната и споделянето. По този начин се преодоляват немалко различия като пол, възраст, религия и т.н.“, откровена е Катич, за която споделянето на фона на общо петимата й братя и сестри не е нещо не­обичайно.

Сред хобитата, които й по­магат и в ключови моменти, изискващи концентрация, е йога. По учението актрисата се пали още докато изучава драма в Чикаго. Нещо по­вече, към момента тя раз­полага и със сертификат за инструктор, като нерядко ор­ганизира „частни“ практики за най-близките си приятели и роднини.

Рони Стефанова

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене