Свържете се с нас

Таблоид

Да спасим църквата в Благоевград!

Публикувано

на

 Влага и мухъл съсипват цен­ните стенописи в 174-годишния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Таванът пък е оп­ушен от паленето на множество свещи, тъй като това е единстве­ната църква в града. Тук идват не само благоевградчани, но и много туристи, тъй като светата обител е национален паметник на културата.

 Кметът на Благоевград д-р Ата­нас Камбитов посрещна преди време делегация от Белгия, на която показа благоевградската църква.

 „Църквата се нуждае от спеш­на реставрация, ако не искаме да загубим ценните стенописи в нея. Проблемът е, че под сграда­та има подпочвени води, а дре­нажите са стари и трябва да се ремонтират”, твърди архитект Коста Сандев, който е член на Българския национален комитет на Международния съвет на па­метниците на културата и забе­лежителните места (ИКОМОС). За проблема преди 3 години алармира Църковното настоя­телство, което изпрати писмо до Комисията по вероизповедания с настояване да се заделят необ­ходимите средства за ремонт на сградата. Но пари така и не бяха отпуснати. С осигуряването на финансирането се е заел Невро­копският митрополит Серафим, споделиха благоевградски све­щеници.

Трябва най-напред екс­перти от Националния институт за недвижимо културно наслед­ство да дойдат и да извършат ог­лед, да опишат нанесените щети. След това да се предприемат вед­нага действия по спасяването на ценните стенописи, пише Кмета бг. „Най-пострадала от плесента е южната стена на църковната сграда, където част от тях са уни­щожени напълно и там от боята е останал само прах. Влагата се увеличава бързо и ако не се взе­мат мерки, стенописите ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения“, категоричен е архи­тект Сандев.

Вестник “ Благоевградска Вест “

коментара

Таблоид

Да изчистим Благоевград от таратайките

Публикувано

на

Екипът на Топ Преса отново стартира рубриката „Да изчистим Благоевград от таратайките“. Безспорният фактор сред печатните медии помага на жителите на областния център в битката за паркоместа.

Поредната таратайка, която ви показваме, е Daewoo Tiкo без регистрационни номера. Колата е паркирана под тераса на жилищен блок в ж.к. „Ален Мак“.

Вестник  “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Изчезнаха два знака от кръгово кръстовище в Благоевград!

Публикувано

на

Репортери на Топ Преса забелязаха, че знакът, който бе съборен от явно некадърен шофьор, е изчезнал. Той се намираше на кръстовището на ул. „Александър Стамболийски“, ул. „14-ти полк“ и ул. „Джеймс Баучер“. Едно обаче не е ясно дали е откраднат или някой е сметнал, че при наличието на още знаци в близост, може и без него. Факт е, че въпреки забраната от там да преминават каруци това е едно от възловите места от където цигани катерят ул. „14-ти полк“. Съмненията са, че някой просто го е качил в каруцата си.

Липсващите знаци са от особенна важност и би трябвало да бъдат възстановени.
Те са:
Пътен знак Г12 „Кръгово движение“– група Г. Знакът, който показва, че непосредствено след него следва кръгово движение. Пътните знаци със задължителни предписания се поставят непосредствено пред местата, за които се отнася конкретното задължение. Всички знаци от тази група са сини с бял символ в средата, указващ действието, което участникът в движението трябва да извърши. Другото важно обозначение беше пътен знак номер Б3 “Път с предимство”.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ