Свържете се с нас

Таблоид

Да спасим църквата в Благоевград!

Публикувано

на

 Влага и мухъл съсипват цен­ните стенописи в 174-годишния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Таванът пък е оп­ушен от паленето на множество свещи, тъй като това е единстве­ната църква в града. Тук идват не само благоевградчани, но и много туристи, тъй като светата обител е национален паметник на културата.

 Кметът на Благоевград д-р Ата­нас Камбитов посрещна преди време делегация от Белгия, на която показа благоевградската църква.

 „Църквата се нуждае от спеш­на реставрация, ако не искаме да загубим ценните стенописи в нея. Проблемът е, че под сграда­та има подпочвени води, а дре­нажите са стари и трябва да се ремонтират”, твърди архитект Коста Сандев, който е член на Българския национален комитет на Международния съвет на па­метниците на културата и забе­лежителните места (ИКОМОС). За проблема преди 3 години алармира Църковното настоя­телство, което изпрати писмо до Комисията по вероизповедания с настояване да се заделят необ­ходимите средства за ремонт на сградата. Но пари така и не бяха отпуснати. С осигуряването на финансирането се е заел Невро­копският митрополит Серафим, споделиха благоевградски све­щеници.

Трябва най-напред екс­перти от Националния институт за недвижимо културно наслед­ство да дойдат и да извършат ог­лед, да опишат нанесените щети. След това да се предприемат вед­нага действия по спасяването на ценните стенописи, пише Кмета бг. „Най-пострадала от плесента е южната стена на църковната сграда, където част от тях са уни­щожени напълно и там от боята е останал само прах. Влагата се увеличава бързо и ако не се взе­мат мерки, стенописите ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения“, категоричен е архи­тект Сандев.

Вестник “ Благоевградска Вест “

коментара

Таблоид

Гордост за Гърмен! Медал за талантливата Ирина Стругова от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград!

Публикувано

на

Гърмен има с какво да се гордее! С талантливите деца, които ражда този приказен край. Младата, вече дипломирана психоложка, бакалавър, Ирина Стругова беше отличена с медал за отлично завършване на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Това е признание, с което малко студенти от региона могат да се похвалят. Ирина е родена в семейство на хора, отдали живота си на просветата, внучка е на писателя Асен Стругов, дъщеря на преподавателя и директор на училището в селото, Стоян Стругов. Топ Преса честити на младата дама престижното отличие, още повече, че медалът е подарък за баща й, който днес е рожденик.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Терористът Тарант се изповядал в Роженския манастир!

Публикувано

на

На разпит в полицията ще бъдат извикани свещеници от няколко български манастира, за които са събрани данни, че са посетени от масовия убиец Брентън Тарант, докато обикалял у нас. Това разкриват източници от полицията.

Целта на разпитите е да бъдат установени всички контакти и намерения на Тарант на наша територия.

Спецченгетата щели да търсят данни дали австралиецът е вербувал българи за каузата си и дали по някакъв начин е свързан с тероризъм у нас.

Младежът откри огън по време на петъчната молитва в джамията „Масджид Ал Нур“ в центъра на Крайстчърч в Нова Зеландия. Убити са на място 41 богомолци.

Втората терористична атака е насочена към друга джамия в едно предградие, където са убити още седем души. Ранените са десетки.

Според данни на службите терористът е регистриран у нас на 9 ноември миналата година. Каца в София с полет от Дубай. На летището наема автомобил, с който още на следващия ден тръгва из цяла България. Под прикритието на обикновен турист той посещава десетки исторически обекти, обяснявайки, че желае да проучи миналото ни. Интересува се главно от битките между християни и Османската империя.

Криминалистите разкриват, че по време на обиколката си у нас Брентън Тарант посещава Габрово и намиращия се в района Батошевски манастир.

Засечен е край Велико Търново. Там той е привлечен вероятно от Къпиновския манастир, разкриват от полицията.

Сред набелязаните за посещение религиозни обекти от килъра са още Бачковският и Дряновският манастир, твърдят разследващи. Отбил се е и в Мелник, изповядал се е в Роженския манастир, дори е преспал в региона.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ