Борисов и Заев: Балканите не са вече барутен погреб

 Балканите от барутен погреб стават проспериращ регион. Ре­шихме проблеми от десетилетия. Миналата година проявихме хра­брост и подписахме договора за добросъседство, който поражда­ше не спорове, а бой. Проведо­хме огромна тиха дипломация. Поздравявам колегите Ципрас и Заев за усилията за решаване на спора за името, за тежките поли­тически проблеми, които успяха да решат.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград, където заедно с македонския си колега Зоран Заев участва в тържест­вената церемония по отбеляз­ване на 115 години от Илинден­ско-Преображенското въстание. Борисов подчерта, че днес вместо спорове и бой заедно честваме своите герои. Двамата за първи път го сториха миналата годи­на – веднага след подписването на историческия договор между София и Скопие почетоха въста­нието и се поклониха на гроба на Гоце Делчев в Македония.

Направено е това, което никой не вярваше – договорът за добро­съседство, подписан точно пре­ди година в Скопие, каза вчера Борисов пред гостите и благо­евградчани, събрани на площада за честването. Този договор “по­влече крак” и Македония напред­ва в преговорите с НАТО и ЕС, подчерта българският премиер. “Тук споменахме 4 войни, в които е участвал маке­донският пехотен полк. Предста­вете си сега тук да са построени нашите деца, си­нове, дъщери – да отиват оттук да се бият, да уми­рат. Ние отидо­хме там, където са биеха – на гро­ба на Гоце Дел­чев. Вместо да се бием, ние се по­клонихме, сведо­хме глави. Заед­но отидохме при папата. В София бяхме заедно на паметника на цар Самуил. Радват ни се и в Скопие, и тук. Нашите общи герои не са се делили, били са се заедно. Така и ние вървим на­пред”, заяви още Бойко Борисов.

И бе категори­чен: “Дадохме пример в Евро­па. Направихме най-тежките пре­говори с Македо­ния, Гърция, Ал­бания, Сърбия.

Кой си е представял, че Алба­ния може да си помисли дори за членство в ЕС!”

Поздравявам и Александър Вучич и Тачи (прези­дентите на Сърбия и Косово – б.р.) за уси­лията да решат спора с Косово, допълни Борисов.

Зоран Заев пък три пъти изказа искре­ната си благодар­ност към България и “личния мой приятел Бойко Борисов” за усилията за решава­не на проблемите. Македонският пре­миер призна, че ос­новна заслуга Ско­пие да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС и покана за НАТО е на премиера Борисов.

“Подадената ръка от България дойде в най-важния момент за Македония. Това е подадена ръка от истински приятел. Сграбчихме момен­та, който отвори важни перспективи пред евро-атлантиче­ската интеграция на Македония.

Без договора с България нямаше да постигнем договора за името с Гърция, нито да получим дата за преговори с ЕС и покана за членство в НАТО”, каза Зоран Заев.

Той изрази оптимизъм, че “ид­ват добри дни за Македония, за­щото имаме поддръжка от Бълга­рия”. Допълни, че различията са надскочени и двете правителства са показали висока историческа отговорност в името на стабил­ността и просперитета на реги­она.

“Балканите вече не са буре с барут, а регион, който има своето достойно място в Европа. Изпра­щаме силна поръка как се гради приятелство”, завърши македон­ският премиер.

Преди церемонията двамата разговаряха на 4 очи. Борисов обясни, че са обсъдили разши­ряване на ГКПП Станке Лисич­ково от българска страна. “Това е най-прекият път и пунктът е мно­го натоварен. Ще го разширим от наша страна, което ще струва 1,5 млн. лв. С оглед и общите военни учения в НАТО необходимостта от по-голям ГКПП е належаща”, обясни Бойко Борисов.

На площада бяха представи­телните роти на гвардейците, пристигна и шествието на ВМРО от паметника на Тодор Алексан­дров до този на Гоце Делчев.

Сред стотиците хора имаше и представители от Македония, а шествието бе водено от членове на клуб “Традиция”.

Миналата година, след като подписаха договора за приятел­ство, сътрудничество и добро­съседство между България и Македония, на 2 август двамата премиери бяха заедно в църквата “Свети Спас” в Скопие, където се поклониха пред тленните остан­ки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 г.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене