„Джи Пи груп“ ще строи тунел – „Железница“

Фирмата „Джи Пи груп“ ще строи тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ и пътя към него срещу 185 млн. лева. Агенция „Пътна инфраструктура“ не е допуснала чуждестранните участници до крайното класиране със стандартния мотив – пропуски в документацията или несъответствие с поставените изисквания, отбелязва „Капитал“.

Обединението „АМ Струма тунел 2018“, в което влизат „Джи Пи груп“, „Глобал кънстръкшън“ и „Виа план“, е класираното на първо място в процедурата за самия тунел с оферта от 185 млн. лв. без ДДС. За северния подход към съоръжението, който е с дължина едва 720 метра, победител е ДЗЗД „Железница север“, с участници „Главболгарстрой“, „ГБС – Инфраструктурно строителство“ и „Главболгарстрой интернешънъл“. Поисканата цена тук е 29.9 млн. лв. без ДДС. Дългият 1400 метра пътен участък на юг от тунела пък отива при „ПСТ груп“, чиято оферта е 18.4 млн. лв. без ДДС.

Тунелът „Железница“, който ще се намира в района на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави почти двойно по-дълъг от сегашния рекордьор в България – „Витиня“, по магистрала „Хемус“. Заради сложността на съоръжението първоначално се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на изпълнител обаче намалиха този срок на 1000 дни.

Тунелът „Железница“ трябва да бъде завършен най-късно до 2023 г. заедно с цялата магистрала „Струма“. В противен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и дори ще се наложи да връща пари на Брюксел.

 

Коя е „Джи Пи груп“

Фирмата се свързва с директора на „Лукойл“ за България Валентин Златев, е сред редовните победители в обществени поръчки за строителство, отбелязва „Капитал“. Тя прави ремонта на площада пред НДК и участва и в строителството на метрото, а сега извършва реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“.

Мажоритарни собственици на дружеството са Георги Василев и Владимир Житенски, като именно заради втория компанията е сочена за близка до директора на „Лукойл“ Валентин Златев. Той отрича свързаност, но строителната фирма е главен изпълнител на „Лукойл“ по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е изградила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на фамилията Златеви, включително столичния „Хаят“. Съпруга на Георги Василев пък е Анна Шехтова – близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата през 2014 г.

„Джи Пи груп“ оглавява класацията за най-големи строителни компании по приходи „Капитал 100“ през последните две години с оборот съответно от 178 млн. лв. за 2016 г. и 185 млн. лв. за 2017 г.

E79 News; Снимки: Архив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене