Какво е общото между Ню Йорк, Моцарт и Ковачевица

Ковачевица е живописно планинско селце със старинни къщи, обгърнати в тишина и спокойствие, които са запазили облика на отминалите славни времена. Намира се в Югозападна България, област Благоевград.

Ковачевица е като декор на исторически филм, а някои я наричат „българския Холивуд”.

В момента селото е изпълнено с хора от цялата страна и различни части на света, а причината е една прекрасна инициатива на българи, които все още смятат, че в страната ни има смисъл да се опитват нови неща, дори и в малки сгушени в планината места.

В читалище “Светлина” се провежда първото издание на фестивала за камерна класическа музика „Неотъпкана пътека”, който събира български музиканти с многогодишен опит и световни признания.

А сега ще ви срещнем с един от най-четените и превежданите съвременни български писатели Георги Господинов, който е и част от организаторите на невероятното събитие.

Георги Господинов
Георги Господинов

„Бях в Ню Йорк, когато пианистката и основен инициатор на „Неотъпкана пътека“ – Лора Чекоратова, започна да организира този фестивал.

Стори ми се доста рисково да се направи такова нещо в западния край на Родопите, но сега сме тук и виждаме толкова много хора с децата си, които са довели да слушат класическа музика“, коментира Георги Господинов в интервю на Силвия Прибиловска.

Най-хубавото за писателя е, че фестивалът се прави за пръв път и нарушава стереотипи по много приятен начин.

„Човек очаква тук да слуша народна музика, каба гайди, а изведнъж в това читалище звучи камерна музика, български композитори, звучи Моцарт и това съчетание  ми се струва прекрасно. Всичко това определено си е струвало и е станало нещо страхотно“, посочи той.

читалище "Светлина"
читалище „Светлина“Източник: Георги Димитров 

Във видеото по-долу, вижте цялото интервю за Vesti.bg с писателя Георги Георгиев

Местното читалище се препълни от зрители, които се наслаждаваха цяла вечер на музиката на композиторката Добринка Табакова, шедьоври на Моцарт, Шонфийлд и невероятния глас на българската оперна певица мецосопран Мариана Карпатова.

Българската оперна певица, която покори САЩ, предава таланта си и у нас

„Читалищата не са просто сгради, те са места и за срещи между хората. Благодарение на тази музика читалището в Ковачевица оживява.

Подобни инициативи съживяват повече от директна инвестиция. Това всъщност е същинска инвестиция в културата“, категоричен е българският автор.

Идеята за магнетичния и неповторим фестивал е на световно признатата българска пианистка Лора Чекоратова.

“През лятото на 2016 г. след едноседмично пътешествие из Родопите се озовахме във вълшебното село Ковачевица.

Лора Чекоратова и Мариана Карпатова
Лора Чекоратова и Мариана Карпатова Източник: Георги Димитров

От години ми се иска да основа фестивал в България, тъй като обичам да се връщам всяко лято, но до този момент не бях попадала на подходящо място: красиво, запазено и автентично, пригодено за гости и с подходяща зала за провеждане на концерти. Когато споделих тази идея с наш приятел в Ню Йорк, Виктор Пенев, той ме посъветва да разгледамe читалището в Ковачевица“, споделя пианистката, която специализира в САЩ.

Певицата с разкошен глас, останала завинаги зад кулисите

Още с влизането си в салона на читалище „Светлина“ тя усеща, че мястото е идеално. Описва го като светло, приветливо, с прекрасна акустика, заобиколено от планини, чист въздух и прекрасни хора.

„Вдъхновихме се и решихме, че през 2018 г. ще стартираме тридневен фестивал за класическа музика с колеги от САЩ и България.

Името на фестивала “Неотъпкана пътека” е по идея на композиторката Добринка Табакова. Нарекохме го така, защото пътят между идеята и реализацията на този проект е дълъг и с много неизвестни. Но с желание, ентусиазъм и с подкрепата на много приятели и съмишленици вече сме поели по тази все още неотъпкана пътека“, допълва Чекоратова.

Българинът, който очарова Финландия с талант

Максим Ешкенази между класиката и джаза

Трио за цигулка, кларинет и пиано
Трио за цигулка, кларинет и пианоИзточник: Георги Димитров

Фестивалът за камерна класическа музика се състои от 3 до 6 август 2018 г. Концертите се провеждат 3 дни в село Ковачевица, а закриването предстои да бъде в град Гоце Делчев – Дома на културата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене