Коварен вирус удари Югозапада! Вижте какви са симптомите

Летен грип поваля кюстендилци, алармираха лични лекари. Изключително много са хората, които са с еднакви симптоми. Джипитата са категорични, че през горещините трябва да се спазват едни правила, които са учебникарски, но забързани в ежедневните грижи, се пропускат.

„Ние сами си кръстихме грипа морски, защото се разболяхме след прекаран летен отпуск на морето. Оплаквахме се от силни болки в стомаха, висока температура и повръщане. Като ходихме при личната лекарка, тя ни каза, че най-много са малките пациенти, при които лечението е и по-продължително. Често те се дехидратират, а някои дори стигат до болница“, обяснява кюстендилката Емилия Николова.

Най-застрашени са кърмачетата и децата до 3-годишна възраст, както и възрастните над 65 години.

„Определено последния месец имаше и много случаи на ангини. Те са свързани с това, че въздухът е сух и хората контактуват повече. Различни видове са и не винаги трябва да се прилагат антибиотици. Стомашно-чревните заболявания също са честа патология и трябва да се измиват ръцете обезателно“, коментира педиатърката д-р Елена Русимова.

„Много е некомфортно, имам малко бебе, то два дни не можа да свали температурата. Ревеше денонощно. Хем се поти, хем с температура“, допълва 21-годишната Катя Евтимова.

По данни от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил само за седмица е отчетен двоен ръст на болните от ентероколити. „Предходния отчетен период те са били 11, а няколко дни по-късно бройката достигна 23. Имайте предвид, че част от болните не са потърсили лекарска помощ, а са прибегнали до самолечение. Това обаче може да бъде много опасно“, обясняват медицински специалисти.

Масово фармацевтите в Кюстендилско също отчитат ръст при продажбите на медикаменти за стомашно-чревни разстройства.

„Грипът наистина е коварен. Представете си на тази горещина да имаш температура. На мен се наложи да стоя на легло два дни и да не мърдам от вкъщи. Детенцето ми също много трудно се възстанови. Този път обаче се спасихме от антибиотици. Минахме само с лекарства за температура“, разказва и 25-годишна майка на 2-годишно момченце.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене