ИЗМАМАТА НА ГОДИНАТА! Аферата „Сити Кеш“ ООД Гоце Делчев! Потресаващи факти…

Собственичка на шивашки цех в Гоце Делчев зароби с бързи кредити десетки свои работници

Страхотна финансова измама разкри кореспондент на ИНФОМРЕЖА.

Потърпевшите – работници и хора от целия Гоцеделчевски регион, са принуждавани да теглят бързи кредити и от пет офиса на кредитни къщи в Гоце Делчев с обещания, че за 15 дни ще бъдат погасявани от работодателката им – Христина Дамянова.

Всички следи и доказателства водят към Дамянова, която неизменно е работила с представители от самите кредитни къщи. Те давали тлъсти бонуси за натрупани точки и процент от сумите на кредитите на свои нещатни сътрудници, каквато в случая е и бившата служителка в „Сити Кеш“ ООД Гоце Делчев – Христина Дамянова, разказаха ужилени пред ИНФОМРЕЖА.

Така собственичката на въпросния шивашки цех, който се намира в местността Мочура в Гоце Делчев, е бил взет под наем наскоро от Дамянова от бизнесмена Тодор Мардов.

В рамките на по-малко от половин година през него са минали много шивачки. Работодателката успяла да ги принуди близо 100 нейни работнички със съпрузите им, нейни близки и приятели да вземат кредити и от петте кредитни къщи.

В момента всички потърпевши от схемата са издирвани и притискани по телефоните от служители на кредитните къщи да връщат по най-бързия начин изтеглените пари ведно с просрочията и лихвите, тъй като Дамянова не е спазила обещанието си за погасяването в обещания от нея 15 – дневен срок.

От позицията на работодател Дамянова поставяла условие на всяка шивачка още на втория ден след постъпването си на работа, ако иска да остане да работи в цеха й, да изтегли кредити от финансовите къщи и да предаде парите на шефката си (сиреч Х. Дамянова).

Така, въпросните изтеглени кредите измамната работодателка прибирала заедно с документите, дадени на работниците от съответните финансови къща. Тя придружавала до офисите на кредитните къщи всички потърпевши.

„Привикваше ни като маймуни по улиците и ни вземаше и парите, и документите“, признаха жените, които решиха да си търсят правата чрез правораздавателните институции, и да дадат гласност на измамната схема, за да не попадат и други хора от Гоцеделчевско.

Дамянова за заблуда и отсрочване на скандала все пак е погасявала по една – две вноски, но с останалите пари на хората живеела нашироко, купувала и сменяла коли, ходела на почивки, докато къщите за бързите кредити не започнали да звънят на потърпевшите да си искат парите.

Скандалът около финансовата схема в Гоце Делчев гръмнал преди двадесетина дни, когато всички изтеглили бързи кредити по принуда на Дамянова изпищяли, че ги търсят да връщат заемите. От тогава нито един от потърпевшите не е на себе си.

„Не спим, не ядем, нервите са ни опънати до краен предел. Някоя от нас ще получи със сигурност я инсулт, я инфаркт, защото има хора, завлечени с много пари, защото има бедни хорица, които едвам свързват двата края, и защото ни изяжда съвестта, че се доверихме на тази измамница и причинихме на семействата си такива нерви и щети“, разказват потърпевшите жени, които заявиха, че ще търсят помощ от главния прокурор Сотир Цацаров и омбутсмана Мая Манолова.

Всички заедно завеждат колективен иск срещу Дамянова. За случая е уведомена с жалби от потърпевшите и полицията в Гоце Делчев.

Жените разказаха, че всеки ден по много пъти търсят Дамянова по телефона, но тя вече не им вдигала. Съпругът й Николай Дамянов пък ги обиждал с цинични изрази и ги заплашвал да не звънят повече на жена му и да се оправят.

Именно това принудило част от потърпевшите да теглят други кредити от банките за да погасяват изтеглените бързи кредити, които им прибирала Дамянова. При предаването на изтеглените кредити на Дамянова, на някои от потърпевшите давала по 50-100 лева да се почерпят за услугата, която ѝ са направили.

Грандиозната измама надхвърля сумата от 100 000 лева, а броят на заробените семейства е също много голям.  

Така, Гюлфие Тахирова е изтеглила и предала на Дамянова 4000 лева. С лихвите дългът на Гюлфие е пораснал до момента на 7 000 лева. Самата Гюлфие разказа, че преди дни успяла и притиснала Дамянова да й подпише пред нотариус документ, че до октомври ще и върне парите като и предложила срещу 1000 лева, дадени на данъчен служител, да й уредят компенсация за безработица по 860 евро на месец от гръцка фирма и трудова борса в Гърция.

„Именно по време на този разговор попаднахме и втора измамна схема.  Стана ясно, че в Гоце Делчев и региона много безработни срещу 1000 -1500 лева получават по 860 евро компенсации за безработица от гръцка трудова борса.“

 „Не се хванах на тази уловка – първо, че нямах тези пари да дам, за да ме уредят да получавам от Гърция тези пари, и второ, че предложението ми се видя измамно да не загубя и въпросните 1000 лева, защото аз никога не съм работила в Гърция и нямам право на такава компенсация от Бюро по труда в южната ни съседка“, сподели Гюлфие Тахирова.

В момента тя е регистрирана като безработна в Бюрото по труда в Гоце Делчев. Жената се издържа с пенсия по инвалидност заради тежки операции и е пред срив на нервната система заради измамата.

  • Надя Даутева е теглила за работодателката си 800 лева, част от които лично погасила Дамянова.
  • Повечето от наетите в цеха на Дамянова шивачки не са били на трудов договор, работили са на дневна надница при нея.  
  • Анета, Ани и Милен Назлиеви са изтеглили 4 кредита по 1000 лева и са предали парите на Дамянова.
  • Същото е направил и Стойко Ангелов Кюмков и съпругата му – 6000лева.
  • Анка Бурнева с дете инвалид е заробена с кредит от 800 лева.
  • Вайда Джинджи с два кредита от „Сити Кеш“ и „Изикредит“ – 700 лева.
  • Айше Саид и съпругът ѝ – 5000 лева.
  • Айте Неджип Бошнак и Джеват Юс. Пильов са изтеглили и предали кредити в размер на 5280. Задълженията на семейството са набъбнали до момента, заради високите лихви на 12 000 лева.

„Нито лев от тези пари Христина не е погасила, в тях има и 800 лева наши лични пари“, заяви поредната потърпевша Айте Бошнак.

Айте призна, че до момента са смятали, че Дамянова погасява кредитите и чак когато са започнали да им звънят от кредитните къщи, разбрали, че са попаднали в измамната схема.

Росен Манов, Исмет Купенов, Айше Купенова са също сред заробените от Дамянова хора, които са теглили по 800 лева и са ѝ предали лично до стотинка парите ведно с документите.

Пред едни от работниците си Дамянова казвала да и теглят кредити, че иска да спечели екскурзия до Дубай като я обявят за сътрудник № 1, завел в къщите за бързи кредити най-много клиенти, а на други – че с парите им щяла да си купи гарсониера, защото свекърва й, Вили Дамянова, я гонела от къщата.

Тя признавала още, че в края на годината получавала голям процент премия на база сумите на кредитите от привлечените от нея клиенти.  Повечето кредити са изтеглени от жертвите на Христина Дамянова от „Сити Кеш“.

В момента всички жертви са безработни.

Неотдавна млад мъж, който също й изтеглил преди време кредит от 1000 лева, набъбнал до голяма сума с лихвите, буквално насила изнесъл от цеха на Дамянова машините, което довело до прекратяване на дейността на въпросния цех.

В Гоце Делчев вече има пет на брой кредитни къщи за бързи кредити, които са в конкуренция за привличане на повече клиенти и това са – „Сити Кеш“, „Кредит Хелп“,  „Микро кредит“, „Изикридит“ и „Кредийес“.

Христина Дамянова е работила със всичките кредитни къщи и чрез служителите, които неизменно са в схемата, е уреждала бързите кредити на потърпевшите.

Тя е родом от Гърмен, омъжена за Николай Дамянов от Гоце Делчев, добре известен както на градската екополиция, така и на полицията, но до днес никой не е взел мерки срещу кражбите му въпреки многобройните жалби.

СТРАННО ЗАЩО,   КОЛЕГИТЕ ОТ ИНФОМРЕЖА ИГНОРИРАТ ИМЕТО НА МАРИЯ ПАШАЛИЕВА – УПРАВИТЕЛ НА ОФИСА НА „СИТИ КЕШ“ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, КОЯТО ЧЕСТО ПЪТУВА В ЧУЖБИНА СЪС СКАНДАЛНАТА ДАМЯНОВА?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене