Свържете се с нас

Новини

ИЗМАМАТА НА ГОДИНАТА! Аферата „Сити Кеш“ ООД Гоце Делчев! Потресаващи факти…

Published

на

Собственичка на шивашки цех в Гоце Делчев зароби с бързи кредити десетки свои работници

Страхотна финансова измама разкри кореспондент на ИНФОМРЕЖА.

Потърпевшите – работници и хора от целия Гоцеделчевски регион, са принуждавани да теглят бързи кредити и от пет офиса на кредитни къщи в Гоце Делчев с обещания, че за 15 дни ще бъдат погасявани от работодателката им – Христина Дамянова.

Всички следи и доказателства водят към Дамянова, която неизменно е работила с представители от самите кредитни къщи. Те давали тлъсти бонуси за натрупани точки и процент от сумите на кредитите на свои нещатни сътрудници, каквато в случая е и бившата служителка в „Сити Кеш“ ООД Гоце Делчев – Христина Дамянова, разказаха ужилени пред ИНФОМРЕЖА.

Така собственичката на въпросния шивашки цех, който се намира в местността Мочура в Гоце Делчев, е бил взет под наем наскоро от Дамянова от бизнесмена Тодор Мардов.

В рамките на по-малко от половин година през него са минали много шивачки. Работодателката успяла да ги принуди близо 100 нейни работнички със съпрузите им, нейни близки и приятели да вземат кредити и от петте кредитни къщи.

В момента всички потърпевши от схемата са издирвани и притискани по телефоните от служители на кредитните къщи да връщат по най-бързия начин изтеглените пари ведно с просрочията и лихвите, тъй като Дамянова не е спазила обещанието си за погасяването в обещания от нея 15 – дневен срок.

От позицията на работодател Дамянова поставяла условие на всяка шивачка още на втория ден след постъпването си на работа, ако иска да остане да работи в цеха й, да изтегли кредити от финансовите къщи и да предаде парите на шефката си (сиреч Х. Дамянова).

Така, въпросните изтеглени кредите измамната работодателка прибирала заедно с документите, дадени на работниците от съответните финансови къща. Тя придружавала до офисите на кредитните къщи всички потърпевши.

„Привикваше ни като маймуни по улиците и ни вземаше и парите, и документите“, признаха жените, които решиха да си търсят правата чрез правораздавателните институции, и да дадат гласност на измамната схема, за да не попадат и други хора от Гоцеделчевско.

Дамянова за заблуда и отсрочване на скандала все пак е погасявала по една – две вноски, но с останалите пари на хората живеела нашироко, купувала и сменяла коли, ходела на почивки, докато къщите за бързите кредити не започнали да звънят на потърпевшите да си искат парите.

Скандалът около финансовата схема в Гоце Делчев гръмнал преди двадесетина дни, когато всички изтеглили бързи кредити по принуда на Дамянова изпищяли, че ги търсят да връщат заемите. От тогава нито един от потърпевшите не е на себе си.

„Не спим, не ядем, нервите са ни опънати до краен предел. Някоя от нас ще получи със сигурност я инсулт, я инфаркт, защото има хора, завлечени с много пари, защото има бедни хорица, които едвам свързват двата края, и защото ни изяжда съвестта, че се доверихме на тази измамница и причинихме на семействата си такива нерви и щети“, разказват потърпевшите жени, които заявиха, че ще търсят помощ от главния прокурор Сотир Цацаров и омбутсмана Мая Манолова.

Всички заедно завеждат колективен иск срещу Дамянова. За случая е уведомена с жалби от потърпевшите и полицията в Гоце Делчев.

Жените разказаха, че всеки ден по много пъти търсят Дамянова по телефона, но тя вече не им вдигала. Съпругът й Николай Дамянов пък ги обиждал с цинични изрази и ги заплашвал да не звънят повече на жена му и да се оправят.

Именно това принудило част от потърпевшите да теглят други кредити от банките за да погасяват изтеглените бързи кредити, които им прибирала Дамянова. При предаването на изтеглените кредити на Дамянова, на някои от потърпевшите давала по 50-100 лева да се почерпят за услугата, която ѝ са направили.

Грандиозната измама надхвърля сумата от 100 000 лева, а броят на заробените семейства е също много голям.  

Така, Гюлфие Тахирова е изтеглила и предала на Дамянова 4000 лева. С лихвите дългът на Гюлфие е пораснал до момента на 7 000 лева. Самата Гюлфие разказа, че преди дни успяла и притиснала Дамянова да й подпише пред нотариус документ, че до октомври ще и върне парите като и предложила срещу 1000 лева, дадени на данъчен служител, да й уредят компенсация за безработица по 860 евро на месец от гръцка фирма и трудова борса в Гърция.

„Именно по време на този разговор попаднахме и втора измамна схема.  Стана ясно, че в Гоце Делчев и региона много безработни срещу 1000 -1500 лева получават по 860 евро компенсации за безработица от гръцка трудова борса.“

 „Не се хванах на тази уловка – първо, че нямах тези пари да дам, за да ме уредят да получавам от Гърция тези пари, и второ, че предложението ми се видя измамно да не загубя и въпросните 1000 лева, защото аз никога не съм работила в Гърция и нямам право на такава компенсация от Бюро по труда в южната ни съседка“, сподели Гюлфие Тахирова.

В момента тя е регистрирана като безработна в Бюрото по труда в Гоце Делчев. Жената се издържа с пенсия по инвалидност заради тежки операции и е пред срив на нервната система заради измамата.

  • Надя Даутева е теглила за работодателката си 800 лева, част от които лично погасила Дамянова.
  • Повечето от наетите в цеха на Дамянова шивачки не са били на трудов договор, работили са на дневна надница при нея.  
  • Анета, Ани и Милен Назлиеви са изтеглили 4 кредита по 1000 лева и са предали парите на Дамянова.
  • Същото е направил и Стойко Ангелов Кюмков и съпругата му – 6000лева.
  • Анка Бурнева с дете инвалид е заробена с кредит от 800 лева.
  • Вайда Джинджи с два кредита от „Сити Кеш“ и „Изикредит“ – 700 лева.
  • Айше Саид и съпругът ѝ – 5000 лева.
  • Айте Неджип Бошнак и Джеват Юс. Пильов са изтеглили и предали кредити в размер на 5280. Задълженията на семейството са набъбнали до момента, заради високите лихви на 12 000 лева.

„Нито лев от тези пари Христина не е погасила, в тях има и 800 лева наши лични пари“, заяви поредната потърпевша Айте Бошнак.

Айте призна, че до момента са смятали, че Дамянова погасява кредитите и чак когато са започнали да им звънят от кредитните къщи, разбрали, че са попаднали в измамната схема.

Росен Манов, Исмет Купенов, Айше Купенова са също сред заробените от Дамянова хора, които са теглили по 800 лева и са ѝ предали лично до стотинка парите ведно с документите.

Пред едни от работниците си Дамянова казвала да и теглят кредити, че иска да спечели екскурзия до Дубай като я обявят за сътрудник № 1, завел в къщите за бързи кредити най-много клиенти, а на други – че с парите им щяла да си купи гарсониера, защото свекърва й, Вили Дамянова, я гонела от къщата.

Тя признавала още, че в края на годината получавала голям процент премия на база сумите на кредитите от привлечените от нея клиенти.  Повечето кредити са изтеглени от жертвите на Христина Дамянова от „Сити Кеш“.

В момента всички жертви са безработни.

Неотдавна млад мъж, който също й изтеглил преди време кредит от 1000 лева, набъбнал до голяма сума с лихвите, буквално насила изнесъл от цеха на Дамянова машините, което довело до прекратяване на дейността на въпросния цех.

В Гоце Делчев вече има пет на брой кредитни къщи за бързи кредити, които са в конкуренция за привличане на повече клиенти и това са – „Сити Кеш“, „Кредит Хелп“,  „Микро кредит“, „Изикридит“ и „Кредийес“.

Христина Дамянова е работила със всичките кредитни къщи и чрез служителите, които неизменно са в схемата, е уреждала бързите кредити на потърпевшите.

Тя е родом от Гърмен, омъжена за Николай Дамянов от Гоце Делчев, добре известен както на градската екополиция, така и на полицията, но до днес никой не е взел мерки срещу кражбите му въпреки многобройните жалби.

СТРАННО ЗАЩО,   КОЛЕГИТЕ ОТ ИНФОМРЕЖА ИГНОРИРАТ ИМЕТО НА МАРИЯ ПАШАЛИЕВА – УПРАВИТЕЛ НА ОФИСА НА „СИТИ КЕШ“ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, КОЯТО ЧЕСТО ПЪТУВА В ЧУЖБИНА СЪС СКАНДАЛНАТА ДАМЯНОВА?

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
Реклама
loading...

Новини

Обучават безработни в Белица

Публикувано

на

Започна обучение на трайно безработни лица, включени в проект «Работа» по ОП «Развитие на човешките ресурси» в община Белица.

 Включените лица ще се обучават в професиите „Помощник в строителството“ – специалност „Основни и довършителни работи“, „Работник в озеленяването“- специалност «Озеленяване и цветарство», “Помощник пътен строител“ – специалност „Пътища, магистрали и съоръжения“.

Другата група хора е привлечена в изпълнение на проект „Социално предприемачество без граници на територията на община Белица“, част от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020 г.

Хората от целевата група в рамките на една година ще има възможност за мотивационно обучение за подобряване на жизнения им стандарт, осигуряване на заетост, приобщаване към общността, както и възможност за активното им участие на пазара на труда и не на последно място даване на нов старт в живота им.

След успешно приключване на обучението и по двете програми лицата ще получат сертификат и ще бъдат назначени на работа за период от една година.

/бнр

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Международни

Днес приключи анкетата на ЕК за и против лятното часово време

Публикувано

на

Днес изтече срокът за участие в анкетата на Европейската комисия относно лятното часово време. Въпросът стана особено актуален, след като Литва, Финландия и Естония поискаха ЕС да отмени практиката. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври. Проучване на девет европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти и др. средства за справяне с проблема са в размер на 131 млрд. евро годишно.

Анкетата на ЕК започна на 4 юли след искане на Европейския парламент, на граждани и някои страни членки на ЕС.

Анкетата задава пет въпроса, при които хората трябва да кажат как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

Премахването на смяната между лятно и зимно часово време бе обсъдена от Европарламента през февруари. Според част от депутатите, местенето на часовниковата стрелка е отживелица, която е вредна не само за хората, но и за селскостопанските животни. Според други това е полезна практика, която осигурява един час повече дневна светлина за отдих и спорт след работа. Според поддръжниците на резолюцията, десетки изследвания доказват вредата от преместването на часовниковата стрелка два пъти годишно. Проучвания показват, че 20 процента от европейските граждани имат здравословни проблеми. Гезине Майснер от Германия посочи, че енергоспестяванията са едва между 0.1 до 0.5 процента, но за сметка на това смяната води до здравни проблеми и увеличаване на броя на пътните произшествия.

През март анкета показа, че 73% от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време.

В България бе инициирана петиция за премахване на порочната практика на смяна на времето два пъти годишно с искане Министерски съвет да отмени постановлението си от 1997 година, с което въвежда лятно часово време.

Десетки научни изследвания по темата показват, че икономическият ефект от смяната на часовото време е съмнителен или незначителен, докато в същото време вредите за хората и за икономиката са многобройни и практически неоценими, посочват в аргументите си авторите на петицията.

Анкетата на ЕК генерира огромен интерес, достигайки до 250 хиляди отговора в минута. Според неофициална информация две трети от участниците искат лятното часово време да бъде премахнато. За резултатите от допитването ЕК ще информира след като то приключи. Остават още няколко часа, в които можете да се включите в допитването и да изразите мнението си да бъде ли отменено лятното часово време.

/дарик

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2018
П В С Ч П С Н
« юли    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ