Свържете се с нас

ВИДЕО

(ВИДЕО) Илия Михайлов: Такава организация на ловен събор като в Гоце Делчев няма в България

Published

на

 „Такова огромно мероприятие на ловна организация в България никъде го няма“. Това каза специално за Топ Преса Илия Михайлов, председателят на ЛРС „Добрич“, гр. Добрич на областния събор на ловно-рибарските сдружения в Пиринско което се проведе в събота в село Попови ливади. Четвъртото издание на събора се радваше на огромния интерес към събитието от дружества извън областта както и от Гърция и Македония.

 Участниците в събора от петричко-санданския район и Гоце Делчев се събраха най-напред на лобното място на Яне Сандански. Те отдадоха почит с полагане на венци и цветя на паметникът на революционера и борецът за свободата на македонската част на България останала под турско робство. Втората официална спирка на съборяните бе пред паметникът на Гоце Делчев в землището на село Попови ливади. Тук, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за душите на жертвите на свободата. По традиция, Дядо Серафим освети и знамената на ловните дружинки от територията на бившата Неврокопска околия. За първи път на събора пристигнаха и представители на ловните дружества от Струмица и Валандово, Република Македония. Те споделиха в интервюто за щастието си от факта, че след подписването на договорът за приятелство между двете страни се отваря възможност за още по-голямо сътрудничество не само между ловните дружества и не пропуснаха да отбележат, че политиката до този момент само е разделяла два братски народа. „Ние вече реализирахме успешно един европейски проект с ЛРД „Сокол“ в Гоце Делчев и сме амбицирани да продължим и в бъдеще с нови проекти“, каза Йонис Полихронис, председател на Ловната федерация на Северна Гърция.

 Сред официалните гости на събора бяха: народните представители Богдан Боцев и Елхан Кълков. Зам. министърът на икономиката, Александър Манолов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Национален ловно-рибарски съюз, Васко Василев. Председатели и ръководители на сдруженията в Благоевград, Кресна, Якоруда, Долна митрополия, Добрич, както и дружества от Гърция и Македония.

 „ЛРС „Сокол“ в Гоце Делчев имат голям опит и ресурс и нищо чудно ако един ден станат домакини на националния събор на ЛРС“, сподели председателят на съюза, Васко Василев.

коментара

ВИДЕО

(ВИДЕО) 150 години честваха днес на храмовия празни на църквата в село Добротино

Публикувано

на

 150 години от построяването на черквата „Успение Богородично“, отпразнуваха днес на храмовия празник в гоцеделчевското село Добротино. Църквата е осветена през 1868 година и през този век и половина, храмът е бил дострояван, и ремонтиран на няколко пъти. През времето на комунистическия режим в България, църквата в Добротино е била напълно занемарена. След демократичните промени у нас, бившите жители и малцината останали да живеят в село с доброволен труд и христолюбиви миряни в началото на демократичните промени храмът е възстановен напълно.

 Село Добротино е разположено на няколко километра от Гоце Делчев по пътя за курортното селище Попови ливади. През 1968 г., поради свличане на земните пластове, почти половината от жителите му са принудително изселени в близкото село Борово и в западната част на Гоце Делчев. От тогава започва и обезлюдяването му. Към този момент, редовно регистрираните жители наброяват 29 души, обясни кметския наместник Иван Караилиев. Въпреки това, родолюбивите му бивши и настоящи жители ревниво спазват старите традиции и всеотдайно ги поддържат. А в денят на храмовия празник, 15 август, или както тук го наричат „Голяма Богородица“ се събират редовно за да празнуват заедно.

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

ВИДЕО

Свлачището по пътя за Рилския манастир е опасно за пътуващите!

Публикувано

на

Заради активно свлачище вече месеци наред е ограничено движението по пътя за Рилския манастир. Игуменът на манастира адресира специално писмо до институциите, тъй като следващата седмица се очаква стотици да се качат за християнския празник Богородица.

Наскоро камък едва не уби човек по пътя. В Агенция “Пътна инфраструктура” знаели за проблема, но не можели да работят по укрепването на свлачището, тъй като то е активно.

От манастира, обаче, реагират остро. „Първо обясняваше, че трябва да минат алпинистите, след това се разбра, че алпинистите не могат да се качат без да се определи територията, да се качат и да огледат проектантите. След това пак се върна първоначалното твърдение, и ми каза, че не могат де отидат проектанти без да обруши територията от алпинисти. Тоест тук не е ясно кой да свърши работата първо. На практика това е Параграф 22”, коментира адвокат Росен Михайлов.

По пътя ежедневно минават туристи, които се притесняват за живота си.

„Ще проведем една работна среща съвместно с ОДМВР, Пътно управление и РПБЗНС, където ще помъчим да създадем една нова организация на движението точно в този участък”, заяви областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Докато проблемният участък не бъде ремонтиран, от АПИ съветват да пътуваме с повишено внимание.

Снимки и видео: Методи Байрактарски

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2018
П В С Ч П С Н
« юли    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ