Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Благоевград e все по-притегателен и разпознаваем за хората от цял свят

За мен е чест, че се срещам с най-успешният кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Никога не съм крил, че му симпатизирам, защото той е човекът направил най-много за нашия град. Срещаме се в неговият кабинет без предварително да се уговаряме за какво ще говорим. Няма да хвалим кмета, по скоро ще му задам няколко неудобни въпроса… Като: Ще бъдат ли настанени роми в новостроящите се общински жилища… Има ли проблеми с приема на деца от ромски произход в първи клас… Какво да очакваме от ремонтните дейности в центъра…

Г-н Камбитов внесохте предложение за допълнение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград. Хора от квартал „Освобождение“ имат притеснения, че в новостроящите се жилища ще бъдат настанени предимно хора от малцинствени групи. Така ли е наистина?

– Категорично не! В тази връзка имаше направено запитване и от общинския съветник Владимир Елезов, искам да бъда много ясен – допълненията в Наредбата по никакъв начин не дават предимство на хора от малцинствата. Предложението, което направих до Общински съвет – Благоевград не за допълнение касае единствено приложимия режим на държавни помощи, а не промени в критериите за настаняване и целевите групи. Още при стартиране на строителните дейности, заявих, че в жилищата ще бъдат настанявани хора в нужда, а именно родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, хора в риск от бедност и социално изключване, съгласно одобрената Наредба от ОбС от 25.05.2016 г. Предложените промени са на база дадени указания от Управляващия орган и в изпълнение на решение на Европейската комисия. Хората в квартал „Освобождение“ трябва да бъдат абсолютно спокойни, твърдения от типа, е промени се правят, за да бъде дадено предимство на някой, са погрешни интерпретации. Отделно от новоизграждащите се има още 525 социални жилища, така че смело мога да кажа, че изпълняваме поетите социални ангажименти.

 

Неотдавна се появиха твърдения, че има известни проблеми, свързани с приема на деца от ромски произход в първи клас. Каква е ситуацията към този момент?

– Подобни твърдения са категорично безпочвени. Приемът на децата е абсолютно регламентиран и е съобразен със Закона. Обхванати са всички деца, подлежащи на записване в първи клас в Благоевград през учебната 2018/2019 година. Всъщност причината, сега да коментираме този въпрос, е…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене