Пет казана курбан раздадоха на храмовия празник на „Света Марина“ край Гоце Делчев

 В третия ден на юлските Горещници – 17. юли, когато християнската църква почи­та паметта на Света Мари­на, в едноименната църква в местността Рибарниците край Гоце Делчев се събраха стотици миряни да почетат храмовия празник и да си вземат за здраве от курбана, който всяка година на този ден раздава Румен Ципаров.

Той със собствени сред­ства и дарение построи на свой имот църквата „Света Марина“.

Тази година дарители оси­гуриха и жертвените агнета за петте курбан, както и тра­диционно местна автобусна фирма возеше всички миря­ни до църквата безплатно.

Румен Ципаров построи преди години храма след не­прекъснато повтарящ се не­гов сън, в който като жива му се явявала мъченица Мари­на и го молела да й построи църква на брега на рибарни­ците му.

„Този сън се повтаряше много често. Събуждах се плачейки, че не мога да из­пълня желанието на мъче­ница Марина, защото нямах пари. Толкова тежко прежи­вявах този период от много­кратно повтарящите се съни­ща, че една нощ признах на мъченицата причината защо бавя и не започвам градежа.

„Как да започна да градя църква като нямам пукната пара, къща собствена си ня­мам, а ще строя къща“, при­помня и днес признанието направил в съня си Румен пред мъченицата.

„Ти започни с лопата и кир­ки основите и църквата ще бъде построена, защото вяр­ващи хора и бедни и богати ще помогнат“, си припомня и отговора на Светата мъ­ченица Марина отново на днешния ден Ципаров.

Така започ­нахме, без една стотин­ка и благо­дарение на помощта на вярващите и бизнеса в Гоце Делчев и региона я построихме, споделя Ци­паров който винаги когато заговори за сънищата си и началото на градежа на църквата Света Мари­на, сълзите му рукват като река.

Света Марина е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. От малка тя е възпитавана от баща си в идолопоклонничество, но решила да приеме християн­ството и да се покръсти.

Пръв неин гонител станал самият ѝ баща. Когато Мари­на е на 16 години, управите­лят на източните римски про­винции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не искала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олим­врий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайн­ствена светлина окъпала младото момиче. Мъченица­та стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

Казват, че светицата по­сещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророку­ва или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и не­щастия.

За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътва­та, нивите и сеитбите: в една­та си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразя­ват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната дър­жи кръст.

Света Марина се приема в православието и като покро­вителка и на брака.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене