Спешни оставки в БАБХ, задава се по-голяма драма с чума по свинете

 Скандалът с евтаназията на хиляди животни в Ям­болско не стихва. Драмата предизвика хиляди комен­тари и обществени реакции. Защо се стигна до сълзите на баба Дора и останалите животновъди в района? По­търсихме за коментар Пър­ван Дангов, който е с дъл­гогодишен опит в системата на Българската агенция по безопасност на храните.

От 1997 г. до 2003 г. е част­нопрактикуващ ветерина­рен лекар. От 2003 г. до 2007 г. – кмет на община Дупни­ца, после пак ветеринарен лекар. От 2008 г до 2010 г. – работи в ръководството на НВМС. От 2013 г. е дирек­тор на ОАБХ – Кюстендил в продължение на две години. От 2015 г. е понижен в гла­вен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните, преди 1 месец е уволнен заради критики към ръководството на БАБХ.

Няма как да не бъда тъжен от всичко, което се случва. Едновременно с това чувст­вам гняв, защото, когато нас, ветеринарните лекари, ни водят зле информирани политици, говоря от целия политически спектър, но най-вече от управляващите, ние допускаме грешки.

Такива грешки допусна и настоящото ръководство на БАБХ. Причината – водено е от политици с нечисти по­мисли, които мислеха как да откраднат едни пари от хо­рата. Защото всичко онова, което е свързано с убийства, така ги наричам аз, а не ев­таназия, на предпологаемо болни животни, е на гърба на хората. Защото трябва да се спечелят и политически дивиденти, че държавата, видите ли, се справяла мно­го добре, пък Европа трябва­ло да компенсира държава­та, тъй като ние сме пазели Евро­пейския съюз от особено опасни инфекции като настоящото за­боляване – чума по дребни­те прежив­ни живот­ни.

В БАБХ, в научните институти, в учебните заведения като Тра­кийския универси­тет, има експер­ти, които могат да дадат ком­петентно мнение, но те катего­рично не са в насто­ящия със­тав и ръко­водство на Агенцията. Нещо повече – те са вра­гове на ръководството на БАБХ, персонални врагове на настоящия директор д-р Дамян Илиев, персонални врагове на д-р Георги Чо­банов, и техният професио­

 Как така минаха болни животни от Турция, когато има ограда, откъдето пиле не може да прехвръкне?

нален глас не се чува. Едни от тези имена са професор Георги Георгиев, про­фесор Бойко Ликов, настоящият декан на ветеринарно-ме­дицинския факултет професор Михни Люцканов, цялата катедра „Заразни бо­лести” към Тракий­ския университет. Това са моите учи­тели. И те са врагове на ръководството на Агенцията, защото говорят професио­нално, но никой не ги чува, а ръководство­то на БАБХ слуша политиците. То об­служва интересите на политиците.

И, ако трява да дам фактология с данни, ще кажа след­ното:

Защо ръководството на БАБХ до момента няма ясен анализ как така тази инфек­ция, която беше оприличена на чума, влезе в България, след като на територията на европейската част на Тур­ция няма нито едно регис­трирано огнище, а всички огнища – 93 на брой, се на­мират в азиатската част на Турция?

Как така ръководството на БАБХ тръгна да убива 4000 овце, без да знае как­во прави с живите животни в трикилометровата зона, в 10-километровата зона? Защо се пристъпи към ев­таназия без да се типизира вирусът – е ли това дивият вирус на чумата по дребните преживни, или е васкинален вирус от ваксинирани жи­вотни от Турция?

Как така минаха болни животни от Турция, когато има ограда, откъдето пиле не може да прехвръкне, как­то казваше богопозаманият ни министър-председател и един от присъдружните му коалиционни партньори Ва­лери Симеонов – озвучите­лят на републиката?

Как така министърът на вътрешните работи Вален­тин Радев се оказа най-голе­мият разбирач по предпаз­ване на страната от заразни болести? Защо говорят по­литиците, а не говори профе­сионалистът, ветеринарният лекар, който само и един­ствено той, знае как да се справи с тези заболявания? Защо на хората на науката, които са изтикани в ъгъла и са смачкани, не им се чува гласът и тяхното професио­нално мнение?

Политиците имат интерес от всичко това. Те имат инте­рес да всяват страх у хората, които да бъдат по-лесно ма­нипулируеми и на изборите да ги преизберат пак. Поли­тиците имат интерес, няма интерес нито баба Дора, нито честните животновъди, които си изкарват хляба на семействата с отглеждането на животни.

Ликвидира се един тради­ционен поминък и аз ще дам едни цифри. България преди 1989 г. имаше над 16 мили­она овце. И това заболяване беше непознато и никога не го е имало на територията на България. Страната ни бе на­деждна граница и пазеше от шап, шарка, син език от Тур­ция цяла Европа, болести, които влязоха през послед­ните години у нас. България беше чиста страна откъм бруцелозата, която се появи през 2015 г. в град Рила.

Какво стана през тези го­дини, защо всичко се разру­ши? А се казва, че ние сме най-лоялният член на ЕС, пък в същото време всички зли­ни се случват на нас. С как­во ние пома­гаме на Европа в момен­та? Ние всеки ден про­извежда­ме скан­дали, в които участват полити­ци, в кои­то са замесени различни съсловия, пак управлявани от политици, умело дърпащи конците с една единствена цел – да извлекат келепира. За някои това може да звучи като клише, но пък за съжа­ление има и верни клишета.

Аз вярвам, че единствени­ят човек в държавата, който може адекватно да вземе мнение, е президентът. Да поеме нещата, ако, разбира се, не се нарушават консти­туционните отговорности. И да покани експертите, те няма да се скрият и ще да­дат професионално мнение. Да теглим чертата и да ка­жем: Да, дотук сбъркахме, дотук убихме толкова много животни без причина…

В противен случай след­ващото заболяване, за което ще си говорим, повярвайте ми, до края на месеца, ще бъде африканската чума. И

Първан Дангов: Боли ме и има доста натрупан гняв у мен…

 ще си говорим пак същото. Само че в много по-големи мащаби.

Не вярвам в теорията на конспирацията, че се цели освобождаването на едни територии, за да бъдат по­строени там бежански лаге­ри. Макар че много големи са съвпаденията.

Скандалът ще продължи да ескалира, ако не се вслу­шат в експертите и профе­сионалистите. Оставките са задължителни, без оставки няма как да мине, тези хора са вредни с всеки един час, в който престояват в БАБХ.

И ако чуят експертното мнение, то ще бъде след­ното: Незабавно трябва да бъде взета кръв от предпо­лагаемо болно животно, да бъде типизиран вирусът, да се знае какво имаме насре­ща. За да се види това ди­вият вирус ли е, или е нещо мутирало. И да знаем сре­щу какво сме изправени.

Ето още един факт, който не е за пренебрегване – няма нито едно животно с клиника, ти­пична за чума по дребните преживни, няма нито един смъртен случай, а при това заболяване смъртността е 90%.

В момента ръководството на Агенцията се бори срещу нещо, без да знае какво е то. Начинът на предаване на това заболяване е близък контакт, тоест едно стадо от 50 животни, което пасе, сме­сено с друго стадо от 1000 животни, пре­биваващи 2 часа заедно, се заразяват. Но тук изобщо не става въпрос за това. Тук става въпрос за нещо друго, което ние, ветеринар­ните лекари, познаваме като класическо заболяване, но в момента ръководството а БАБХ отказва да направи този анализ – да седне и да обедини усилията си с онези, които са отритнати в ъгъла, и да се говори на професиона­лен език.

Да изгоним политиците и да излезем като съсловие да кажем какво предлагаме, за да се реши проблемът. Но съсловието е разделено от политиците.

Случващото се в БАБХ е олицетворение на всичко случващо се в държавата ни. Жалко, но е така. Боли ме и има доста натрупан гняв у мен.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене