Авери на Гаргата се измъкват с условни

 Авери на кримигероя Атанас Мечев-Гаргата се измъкнаха тихомълком с условни присъди. Преди броени дни Николай Загорчин и Христо Гърков са сключили сделка със спецпрокурату­рата и са признали, че участват в нарко­банда, за да получат условни присъди.

 Според обвине­нието наркогрупи­ровката е действала от януари 2015 г. до 5 юни 2016 г., когато е разбита от ченге­тата. Пласьорите са разпространявали наркотици в Банско, Разлог и София, се сочи в обвинител­ния акт. По данни на разследващите тартор на бандата е Атанас Мечев-Гар­гата, а участници – Славчо Джупанов, Ивайло Говедарев, Николай Загорчин и Христо Гърков.

 Търгували са пре­димно кокаин и ма­рихуана. Дилърите са били „зареждани“ със стока от Гарга­та. Това е ставало в столично заведе­ние, като дрогата е била ос­тавяна на маса и прибирана от съответния разпростра­нител, а не е предавана от ръка на ръка. Групата е имала стриктна йерархия и строг контрол, а бригада от силоваци е наказвала про­винили се дилъри, издадоха спецченгета.

 При задържането на учас­тниците в групата у двама от тях бяха намерени го­леми количества кокаин, съобщиха след акцията ан­тимафиоти. От споразуме­нието обаче става ясно, че в дома на Гърков е открит едва 1,06 г кокаин със съ­държание на активен ком­понент 26,8% с обща стой­ност 95,40 лева. Според ченгетата намерената кока е държана с цел разпрос­транение, по решението на организираната престъпна група. Гърков се измъква с 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, а съпро­цесникът му Загорчин – с 2 г. условно с 4-годишен изпита­телен срок. След сделката с обвинението делото срещу останалите продължава по общия ред, уточнява съдия Вилислава Ангелова.

 Освен проблемите с Теми­да през последните месе­ци соченият за шеф Наско Гаргата редовно запълва криминалните хроники. Той е сочен за един от голе­мите наркобосове в София. В началото на март Мечев и аверите му Йордан Ива­нов, Ивайло Ценов и Илиян Кръстанов бяха закопчани в столичната кръчма „Вое­водска среща“ по сигнал за брутално групово изнасил­ване на млада жена. Дама­та се оплака на ченгетата, че в продължение на ня­колко часа е насилвана от мутри в приземно помеще­ние, като по­сегателството било придру­жено със за­плахи и упо­треба на сила. Впоследствие стана ясно, че момичето се е оплело в по­казанията си, че избягала, но се върнала да иска пари от насилни­ците си за такси, което магистратите приеха като житейски нелогично. Зато­ва четиримата мъже бяха освободени набързо срещу парични гаранции.

 Престоят зад решетките не уп­лаши Наско Гар­гата и дни по-къс­но той спретна нова изцепка, заради която бе задържан заед­но с четирима криминално про­явени свои при­ятели. Този път известният бос от ъндърграунда се спречка с шо­фьор на пътя след лек инцидент и бе погнат за хули­ганство, отлича­ващо се с изклю­чителен цинизъм. Инцидентът ста­на на столичния бул. „България“, където Гаргата обиди, дърпа и блъска опонента си, а за капак му се изплю некол­кократно в лице­то. Показанията и на тази жертва на Гаргата се ока­заха пълен батак. Дори вътрешният министър Вален­тин Радев комен­тира, че пострадалият е про­менил думите си, вероятно под натиск, като отбеляза и че „трудно се работи с таки­ва хора“. Според запознати бабаитите са накарали зло­щастния шофьор да подпи­ше документи, че той е ви­новен за произшествието. И след второто обвинение Гаргата и аверите му набър­зо бяха пуснати от кауша.

 Месец по-късно Гаргата си изпати, след като гумите на колата му бяха нарязани. Аудито му е било паркирано на ул. „Братя Каназиреви“ в Разлог, където криминални­ят тип живее с приятелката си. За вандалския акт е за­държан 29-годишният Асен от същия град, с когото по думите на запознати Гарга­та си имал търкания.

СЪРЦЕ ГО СПАСЯВА

 Наско Гаргата се спася­ва от второто задържане благодарение на сърдечни проблеми. Веднага след разглеждането на мярката му за неотклонение в съда той е откаран в клиника за­ради болното си сърце. Не­гови близки споделиха, че преди време е претърпял три операции за поставяне на изкуствени клапи. Дори в съдебната зала бяха пред­ставени епикризи и карди­ограми.

Аделина Георгиева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене