Заради изтекла давност на ново обвинение подсъдимите за убийството на Чората няма да бъдат наказани

Военно апелативният съд не наказа петимата полицаи, подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората. Съдът прие, че те са причинили смъртта му по непредпазливост, а давността за това престъпление отдавна е изтекла. Това се разбира от четвъртото решение на тази инстанция по делото, което започна преди 11 години, съобщава lex.bg.

Първоначално бяха прочетени тежки осъдителни присъди за подсъдимите, после те бяха окончателно оправдани, а след това процесът беше възобновен заради осъждането на България в Страсбург.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“. След като случаят беше разпространен от медиите, беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петима от тях – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Софийският военен съд ги призна за виновни за умишлено убийство с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода.

След това Военният апелативен съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС). Накрая съдът намали наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

Процесът беше съпътстван и от явна политическа подкрепа за полицаите от страна на тогавашното правителство на ГЕРБ, като и премиерът Бойко Борисов, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментираха, че униформените са невинни, като призоваваха за „правилно решение“ по делото.

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 хил. евро обезщетение на близките и близо 35 хил. евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военноапелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

В крайна сметка съдебният състав е приел, че петимата подсъдими са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, а не умишлено, поради което ги оправдава по първоначалните обвинения. За убийство по непредпазливост Наказателният кодекс предвижда вече до 5 години затвор, но през 2005 г., когато почина Ангел Димитров, това престъпление се наказваше с до 3 години затвор и съдът е длъжен да приложи по-благоприятното за подсъдимите законодателство.

Именно заради това военните съдии пишат в решението си, че прекратяват делото поради изтекла абсолютна давност. Според НК абсолютната давност за преследване на деяния, които се наказват с до 3 години затвор, е седем години и половина.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС./dnevnik.bg/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене