Общинските власти в Благоевград отричат, че само някои училища приемат роми

 Един пост във Facebook страницата на Девето основ­но училище „Пейо Яворов“ в Благоев­град за приема на ромски деца стана една от главните теми за обсъждане в обществото ни тези дни.

Стигна се и до протест в защита на директорката Василка Величко­ва, тъй като с писа­ното от нея стана обект на проверка от Комисията за защита от дис­криминация. И не само. Проверяват я и други образова­телни институции.

„Деветчленни­ят състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение институ­цията да се самосезира по казуса с 9-о основно учи­лище в Благоевград, което обяви,че ще приема първо­класници, но при едно ус­ловие – да не са от ромски произход. На вниманието на членовете на КЗД бе пред­ставен доклад за самосе­зиране, изготвен от Баки Хюсеинов, зам.-председа­тел на Комисията, свързан със станалата обществено достояние информация за благоевградското училище. Въз основа на решението на деветчленния състав ще бъде образувано производ­ство“, се сочи в официално съобщение на комисията.

Първо излезе уведомле­ние във Facebook, че учи­лището продължава запис­ването на първокласници. „Записани ученици – 6. Сво­бодни места – 12-14. Не за­писваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се при­емат с предимство“, бе посо­чено в него.

Впоследствие този текст беше изтрит от страницата на училището, но се появи друг. Ето неговият текст в пълнота, без редакторска намеса:

„Девето основно училище е училището на жк „Ален мак“ и приемно училище на закритото преди 30 години училище в с. Изгрев. Ние отстояваме и ще отстоява­ме твърдо позицията си да не превръщаме хубавото ни училище в сегрегирано. Из­тритите публикации, комен­тирани от незапознати със ситуацията „правозащитни­ци“ и „толерантни“ родители от жк „Ален мак“, няма да ни откажат от благородната кауза да спасим квартално­то училище. Като са толко­ва толерантни към ромите защо подадоха заявления за записване на децата в дру­ги училища? Защо отидоха на заседание на Общинския съвет да искат отмяна на ра­йонирането? Защо отидоха на срещата с кмета да искат същото, за да не учат деца­та им с роми? Защо кметът на Община Благоевград ут­върди Система за прием на ученици, в която определя 4 от 10 училища да записват ученици от Предел маха­ла? Нашето поведение ли е дискриминационно? Девето основно училище е нашето училище, нашият живот. Ние обучаваме с любов нашите ученици – и ромски, и нером­ски. Но няма да формираме ромски паралелки. Поже­лаваме успешна образова­телна интеграция на всички училища в Благоевград и благодарим за подкрепата на всички, които искат да се запази училището с една от най-добрите материални бази. Дори в момента из­вършваме ремонт на външ­ната спортна площадка. Няма училище в града с два закрити физкултурни сало­на и училищен стол с топъл обяд, приготвен на място, със самостоятелни групи за целодневно обучение, спе­циализирани кабинети,екип от специалисти по приобща­ващо образование и висо­коквалифицирани учители. Елате и вижте!“

Организацията „Амали­пе“, която се бори за равнен достъп до образование, реа­гира остро. „Каквито и да са контекстът и аргументите, посоченото изречение е не само нарушение на базис­ни нормативни и законови актове. То е недопустимо и абсурдно, като хвърля петно върху усилията на стотици и хиляди директори и учи­тели, работещи ежедневно за по-доброто образование на всички деца!“, се казва в нейното съобщение. Тя се обяви против „широко раз­пространената практика да се оформят „моноетнически“ училища („ромски“ или „бъл­гарски“) в населени места с мултиетническо население, както и с липсата на адек­ватни действия и политики за спиране на този процес! Организацията настоява за незабавно уволнение на директора на въпросното училище, за целенасочена проверка от Регионалното управление на образование­то, за проверка от независи­ми експерти към МОН и за „политически действия от страна на МОН за превенция на образователната сегрега­ция и за преодоляване на съ­ществуващата сегрегация“.

А на 18 юли в Благоевград се състоя протест, организи­ран от родители и учители в защита на директорката Василка Величкова. Меж­дувременно те събраха в нейна защита над 600 подписа. Роди­тели казват, че не са против децата им да учат с ром­чета, но смятат, че децата от ромска­та Предел махала трябва да бъдат разпределени по равно във всички градски училища. Директорката Ве­личкова заяви, че не трябва „Пейо Яворов“ да е един­ственото училище, което да извърш­ва образователна интеграция в Бла­гоевград, защото вече имат приети 90 деца.

Справка в системата за прием на първокласници в община Благоевград сочи, че спорната Предел махала е прилежащ район към чети­ри училища: ОУ „Пейо Яво­ров“, СУ „Арсени Костенцев“, ОУ „Христо Ботев“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Прилежащите райони са определени според Кадас­тралната карта на Благоев­град. Според регламента на системата обаче това не означава, че децата от ром­ската махала могат да учат само там, а че в тези учили­ща имат предимство (при наличие на повече канди­дати) заради близостта им с тях – тоест това е един от критериите. Но, ако са по­дадени повече заявления от най-близко живеещите, отколкото е броят места в паралелката, се подбират с предимство деца с увреж­дания, деца на починал ро­дител, други деца от семей­ството, които учат там, деца на многодетни семейства,деца, настанени в приемни семейства.

ЗА КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА ПО­ТЪРСИХМЕ КМЕТА НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД АТАНАС КАМБИ­ТОВ.

– Г-н Камбитов, каква е позицията Ви по проблема с приема на ромски деца в Девето основно училище „Пейо Яворов“ – Благоев­град?

– Тъй като не мога да сле­дя пряко в момента какво се коментира, доколкото знам има подкрепа за директор­ката на училището, ако пра­вилно съм разбрал и за об­щината. Приемът на децата е абсолютно регламентиран. Това, което се твърди, че не се приемат ромчета в други училища, не е вярно. Това е най-лесно да се провери. Може да питате останалите директори. Така че това, кое­то общината е направила, е направено съгласно закона. Колкото до позицията на директорката, аз мисля, че повече проблемът е в ней­ния личен пост. И смятам, че никой не може да защити такава позиция. По ника­къв начин не приемам да се прехвърлят проблемите от училището на общината. Пак казвам, наредбата е съобра­зена с всички изисквания. Приемът в момента върви. Даже ще кажа нещо повече – имаше жалби от родители, които не бяха съгласни с приема, но всички деца са приети и жалбите са оттегле­ни.

– Категоричен сте, че във всички училища може да бъде записано ромско дете, така ли?

– Абсолютно категоричен съм. Вижте, проблемът е с личния пост на директор­ката. Не мога да приема по­добна лична позиция. Сега вече се търси как може да се прехвърли от болната на здравата глава и да се тър­сят едва ли не оправдания. Може би директорката мал­ко е била по-експресивна, може би е написала това под влияние на емоциите, но да се търсят проблеми в общи­ната, в училищата, в приеми­те и т.н., няма смисъл. Общо взето наблюдавам и един друг процес, не да кажем на политизация, но едни хора, каквото и да се случи, се стремят да яхнат вълната и на вся­ка цена да се ви­дят по телеви­зията.

– Спо­ред Вас дали тази си­туация, която се създаде в резул­тат на поста на дирек­торката, е тупикова, имайки предвид че се стигна и до протест в нейна защита?

– Пак казвам, няма про­блем в Благоевград с при­ема на първокласници. Проблемът е в поста и в изкривяванията, които се получиха впоследствие. В конкретика в момента не мога да вляза, но в община­та имаме становище с хро­нология относно въпросно­то училище. И нещо повече – за да се стигне до това да има малко повече ромчета в това училище, е политика на директорката в миналите години. Тя много добре знае за какво иде реч. Не искам да влизам обаче в детайли. Община Благоевград трябва да направи така, че да няма сегрегация и десегрегация в училище. Ние полагаме уси­лия да интегрираме децата от ромски произход. Това в момента правим и не е вяр­но, че ромчета не се приемат в други училища. Навсякъде има приети деца от ромски произход. Абсолютно съм категоричен, че няма отказ от директорите на други учи­лища да записват ромски деца.

– В утвърдената от Вас система за прием в първи клас четири от десет учи­лища са посочени за прием на деца от ромската Предел махала. Защо е така, само заради близостта на тези училища ли е?

– Не са четири от десет училища, които да приемат ромски деца. Всички учили­ща приемат. В това съм аб­солютно категоричен.

– Поне така пише в доку­мента, че това са прилежа­щите райони по картата на Благоевград?

– Аз Ви казвам каква е си­туацията в момента. Деца от ромски произход се приемат във всички училища. Имаше лек проблем с една дирек­торка за опит да направи отказ, но и това се коригира.

– А защо се стигна въоб­ще до протести според Вас?

– Вижте, има си хора, кои­то станаха професионал­ни протестъри. Очаквам в най-скоро време някой да протестира, че изгрява слън­цето. Едни и същи хора са, яхват вълната и се стараят да търсят изяви, в това чис­ло и медийни. Погледнете в хронология през последната да речем половин година – едни и същи лица са.

МЕЖДУВРЕМЕННО ОТ ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ПОЛУЧИХМЕ И ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА РЪКОВОДСТВОТО, КОЕТО Е РАЗПРАТЕНО ДО МЕДИИТЕ. ТО ГЛАСИ СЛЕДНОТО:

„Приемът в първи клас е процес с регламентирани срокове, упоменати в утвър­ден График на дейностите по осъществяване на прием в първи клас за учебната 2018/2019 година. Към този момент е приключил сро­кът за записване след второ класиране.

До 14 септември, включи­телно, предстои да се анали­зира цялостно кампанията по прием за първи клас, да се обобщи информацията от общинските училища на те­риторията на общината за свободни мес­та и да се пре­насочат неза­писани деца.

В голяма част от общин­ските училища кампанията по приема е при­ключила. Над 80% от деца­та от ромски етнос, подле­жащи на задължително за­писване в 1-ви клас, вече са записани от техните родите­ли.

Община Благоевград ще продължава да следва при­етия механизъм за подси­гуряване на благоприятна мулти-културна среда за де­цата от ромски етнос.

За да бъдем коректни към обществеността, е необходи­мо да се изчака началото на месец септември, за да мо­гат да се посочат окончател­ните данни.

Община Благоевград ка­тегорично заявява, че няма проблем с деца от ромски етнос при записването в първи клас. Те са разпре­делени във всяко едно от десетте общински учили­ща, извършващи прием за учебната 2018/2019 година. Същата информация може да бъде потвърдена от ди­ректорите на училищата на територията на община Бла­гоевград.

Списъците с приетите деца могат да бъдат намерени на видно място в сградите на де­сетте учебни заведения.

Анита Чолакова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене