Най-старият тракторист в Баничан спаси паднал от гнездо млад щъркел, пожарникари го покачиха на покрив на къща /СНИМКИ/

Най-старият тракторист в гоцеделчевското село Баничан Иван Товиров заедно с друг местен жител – Стоян Неделчев, спасиха млад щъркел, паднал от гнездото си. Инцидентът с дългокраката птица е станал в неделя по обед. За него са информирани и дружеството за защита на птиците в Гоце Делчев.

На място са изпратени добре обучени огнеборци от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града, които успяли да покачат птицата на покрива на къщата на Неделчев. Тя ще бъде под постоянно наблюдение.

„Щъркелът е паднал при опит за летене. По това време на годината младите щъркели започват да напускат гнездата си, а част от опитите за излитане и кацане понякога са неуспешни. Не става дума за инцидент вследствие на буря. Нужни са съвсем малки усилия, за да може те да получат шанс за оцеляване. Ето защо много ценя подкрепата на местното население в стремежа им да бъдат полезни за спасяването на дивите птици. Това показва, че не ни е все едно за средата, в която живеем“, коментира председателят на клона на БДЗП – Гоце Делчев Димитър Попов.

Той предполага, че става дума за единият от щъркелите в първото в България гнездо под постоянно видеонаблюдение, което се намира в селото. Вчера от там е паднала една от малките дългокраки птици, след като се е оплела в жици.

„Предполагам, че става дума за същата птица. Състоянието й е много добро“, заключи Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене