115 годи Илинденско-Преображенско въстание честваха в община Гоце Делчев

Да се чества тържествено в последната събота на месец юли избухването на Илинденско-Преображенското въстание в землището на село Попови ливади, е отдавнашна традиция на община Гоце Делчев. Празникът, тази година бе още по-тържествен поради кръглата годишнина – 115 години от събитието. Тържеството започна с националния химн и със заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве, отслужени от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим.

„Дните и събитията около Илинденското въстание никой не може и не трябва да забравя“, каза във възпоменателното си слово, кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов……

В пламенното си слово, евродепутатът Ангел Джамбазки каза: „Отношението си паметта на жертвите за свободата трябва да показваме не само когато си честитим и слагаме цветя на нашите паметници“.

Сред гостите на празникът бяха евродепутатите Ангел Джамбазки и Асим Адемов, както и народните представители от Пиринско, Богдан Боцев и Атанас Стоянов и кмета на Петрич, Димитър Бръчков. В знак на признателност и преклонение пред паметта на загиналите за освобождението на Македония от османско владичество, венци и цветя положиха пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади: община Гоце Делчев, светата Неврокопска Митрополия, местни политически структури, евродепутати и депутати в НС, общинска администрация Петрич, военни и пара-военни и не правителствени организации, като и граждани от Гоцеделчевско и петричко-санданския район.

По традиция, след тържествената част, събитието продължи с народен събор и празничен концерт в село Попови ливади. Специални участници в музикалната програма тази година бяха народната певица Стойка Германова, духов оркестър „Виво Монтана“ от гр. Монтана и Руслан Мъйнов. Участието на популярните и обичани от неврокопчани Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Мария Христова, Ирина Паскалева, Марио Василев и сборен оркестър с ръководител Здравко Георгиев поддържаха високото настроение на съборяни а кръшните хора на Попови ливади продължиха до късния следобед.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене