Свържете се с нас

Политика

115 годи Илинденско-Преображенско въстание честваха в община Гоце Делчев

Публикувано

на

Да се чества тържествено в последната събота на месец юли избухването на Илинденско-Преображенското въстание в землището на село Попови ливади, е отдавнашна традиция на община Гоце Делчев. Празникът, тази година бе още по-тържествен поради кръглата годишнина – 115 години от събитието. Тържеството започна с националния химн и със заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве, отслужени от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим.

„Дните и събитията около Илинденското въстание никой не може и не трябва да забравя“, каза във възпоменателното си слово, кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов……

В пламенното си слово, евродепутатът Ангел Джамбазки каза: „Отношението си паметта на жертвите за свободата трябва да показваме не само когато си честитим и слагаме цветя на нашите паметници“.

Сред гостите на празникът бяха евродепутатите Ангел Джамбазки и Асим Адемов, както и народните представители от Пиринско, Богдан Боцев и Атанас Стоянов и кмета на Петрич, Димитър Бръчков. В знак на признателност и преклонение пред паметта на загиналите за освобождението на Македония от османско владичество, венци и цветя положиха пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади: община Гоце Делчев, светата Неврокопска Митрополия, местни политически структури, евродепутати и депутати в НС, общинска администрация Петрич, военни и пара-военни и не правителствени организации, като и граждани от Гоцеделчевско и петричко-санданския район.

По традиция, след тържествената част, събитието продължи с народен събор и празничен концерт в село Попови ливади. Специални участници в музикалната програма тази година бяха народната певица Стойка Германова, духов оркестър „Виво Монтана“ от гр. Монтана и Руслан Мъйнов. Участието на популярните и обичани от неврокопчани Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Мария Христова, Ирина Паскалева, Марио Василев и сборен оркестър с ръководител Здравко Георгиев поддържаха високото настроение на съборяни а кръшните хора на Попови ливади продължиха до късния следобед.

 

коментара

Интервюта

Манипулативен филм изкара българските турци терористи, а палачите от ДС – спасители на България

Публикувано

на

Касим Дал зове да извинение за манипулацията на БТВ

Три гневни позиции срещу пропагандата, реабилитираща Възродителния процес след 35 години

Филмът по bТВ „Две версии“ – неразказани истории за Възродителния процес, излъчен в неделя предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Демонстрирайки желание да представи и двете гледни точки, авторът и поръчителите на филма прокараха тежка пропагандна теза – оневиняваща архитектите и палачите от БКП и ДС и внушаваща, че насилствената смяна на имената едва ли не е била необходимост, за да не станем втори Кипър.

Реално Възродителният процес е едно от най-тежките злодейства на комунистическия режим, което и до днес продължава да тежи на България и да разделя обществото.  30 години няма наказани за престъплението, а делото е умишлено смачкано и оставено на „трупчета”, въпреки, че давностният му срок е изтекъл. Вместо справедливост за жертвите днес слушаме циничните обяснения на ченгета и комунисти, които си търсят алиби и чиста съвест за престъпленията.

Faktor.bg предлага три позиции за скандалния филм:

Екатерина Бончева, журналист, автор на първата книга за Възродителния процес, член на Комисията по досиетата:

 

„Скандален филм по bТВ “Репортерите – 2 част” за Възродителния процес!!!

Тезите накратко:

  1. Възродителният процес е провокиран и предизвикан от Турция – теза “достойна” да предизвика днес дипломатически скандал.

 

  1. Участието на ДС в него цели единствено да предотврати терористични актове. Ни дума за зверските насилия и убийства.

 

  1. Българският опит показал,че едно ислямизирано население никога не можело да бъде интегрирано.

Всичко това,тази груба пропаганда и фалшификация е защитавана 45 минути от активни служители на ДС.”

Касим Дали, политически затворник, лидер на НПСД:

„На 17.02.2019 г., близо 30 години след Майските събития, доживяхме в най-гледаното време в национален ефир да станем свидетели на нагъл апотеоз на „възродителите“, които не само не са понесоха наказание, а се чувстват горди от действията си…

 

Филмът представлява грубо изопачаване на историческата истина за асимилационната кампания срещу етническите турци, български граждани и помаците. Къде остана Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от Народното събрание на 26.04.2000 г.? Къде остана Декларацията, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани приета от Народното събрание на 11.01.2012 г.? Останаха в архива на Народното събрание, погребани под дебелия слой прах на забравата. Къде е историческата справедливост за над 1 милион насилствено преименувани и над 360 хил. депортирани? Защо във филма не са отразени разпределителните лагери, където хората чакат със седмици да ги изпратят към границата, лишени от храна и вода. Защо не са изнесени данни как Държавният съвет издава постановление, с което определя колко пари и имущество могат да носят „екскурзиантите“ със себе си? Имало изселническа психоза, ами след 1985 г. когато армията и МВР с танкове, БТР, и КПП сменяха насилствено имената, хората се чудеха каква ще е следващата стъпка. А що се отнася до твърденията за искане на автономия, те са реални само в главата на неколцина офицери от Държавна сигурност, които са превърнали в цел на своето съществуване да прикрият най-голямото престъпление на Комунистическия режим в България.

 

Нелегалните организации които създавахме,имаха за цел да спрат преименуването и да осигурят на етническите турци гаранции за нормален живот в собствената им държава. Ние никога не сме искали автономия, никога!

 

bТВ дължи извинение за тази гавра с чувствата на хората, които освен че не получиха справедливост и правосъдие в държавата си и не бяха обезщетени, са длъжни в най-гледаното време в неделя вечер да гледат самодоволните физиономии на бивши ДС велможи, които за разлика от репресираните, днес взимат тавана на пенсиите благодарение на това, че се пенсионираха като полковници, генерали, доценти, професори и т.н.

Молим СЕМ да се самосезира по случая, а аз няма да стъпя в bТВ, докато не получим извинение”.

Калин Манолов, журналист:

„Героите“-кадесари от рекламното филмче на bТВ, излъчено в неделя, пропуснаха една малка подробност: поне двама от тримата разстреляни за атентатите 1984-1987, са АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!

 

Първият, Елин Демирев Маджаров с предишно турско име Емин Мехмедалиев Алиев, е продавач на сладолед в автогара “Запад“ в Бургас, бивш сервитьор от елитни бургаски заведения. Той поддържал връзки с хора от турското консулство в Бургас, пътувал често из Североизточна България, събирал и предавал сведения за лица, изповядващи исляма, които имали желание да се изселят от страната. Явно някъде сгафя в двойната си игра, и го изхвърлят от ДС.

 

Друг от терористите, Алцек Чакъров – моряк в “Океански риболов“, е действащ сътрудник на Държавна сигурност! Също двоен агент – работи и за турското разузнаване с

псевдоними Абдула, Дениз, Моряка.

 

Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев са разстреляни през септември 1988 в Софийския централен затвор. Братът на Елин, Севдалин, получава 6 години. Амнистиран е от Желю Желев в началото на 1990 г.

 

Има и пети съучастник – действащ офицер, който чрез второ лице предава взривни материали на терористите. Официалната версия за него е, че се хвърля през прозореца по време на разпит и умира на място пред сградата на Главното следствено управление.

 

И до днес на пръсти се броят хората, видели работните дела на агентите Елин и Алцек, както и оперативните дела на ДС – “Мерзавци“ и “Двуличник“ срещу членовете на терористичната група. Така и не бе изяснено кой е финансирал атентаторите и тайна ли са били за спецслужбите срещите на Алцек Чакъров с турския

разузнавач Кадир Сойлу от консулството в Бургас. Никой още не е отговорил и защо Алцек Чакъров е бил включен от ДС в „оперативно-издирвателните мероприятия“ срещу собствената му терористична група????

 

Но иначе кадесарите са герои и са предотвратили превръщането на България „във втори Кипър“…

Финалът на филма бе потресаващ: едно от ченгетата заяви, че се оказало, че „интеграцията на ислямизирано население е практически почти невъзможна“.

Ми да ги преименуваме пак, бе, другари-кадесари!”

коментара

Продължете с четенето

Политика

ГЕРБ-Благоевград проведе номинационно събрание за издигане на кандидати за Европейски парламент

Публикувано

на

Снощи, общинската организация на ГЕРБ-Благоевград проведе номинационно събрание за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент. На него присъстваха народният представител от 1-и МИР г-жа Даниела Савеклиева, общинският ръководител и областен управител г-н Бисер Михайлов, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, ръководители на съсловните организации и над 150 членове на структурата в града.

Губернатора Бисер Михайлов приветства присъстващите с думите : „Изправени сме пред избор на предизвикателството, който трябва да начертае бъдещото развитие на Европа. Постигнатото по време на Председателството на Съвета на ЕС и водената до момента външна политика превърнаха България във важен фактор на международната политическа сцена. Важно е да отчетем постигнатите резултати от членството ни в Европейския съюз, както и възходящото и устойчиво икономическо развитие на страната ни. ПП ГЕРБ принадлежи към голямото политическо семейство на Европейската народна партия и е важно да дадем нашия принос, като постигнем максимални резултати на предстоящите избори за Европейски парламент.“

Областният координатор Даниела Савеклиева отбеляза доминантното присъствие на област Благоевград във върховете на европейската политическа сцена в лицето на българския еврокомисар и двамата евродепутати от региона. Това е напълно заслужено с оглед на постигнатите резултати от представянето на ГЕРБ-Благоевград на провежданите от повече от десетилетие избори. Г-жа Савеклиева предложи номинацията г-жа Мария Габриел, като име на доказал се и заслужил уважението си български политик. в структурата на Европейския парламент.

Д-р Атанас Камбитов подчерта значението и важността на предстоящите през май избори: „Те ще бъдат много тежки и жизненоважни за Европа. Ако допуснем набиращите сила песимистично настроени политически формации да вземат превес ще бъде катастрофално за Европа и Съюза. Не трябва да толерираме опонентите ни! Трябва да насочим усилията си към утвърждаване на досегашните позиции на ГЕРБ в Европейския парламент. В противен случай ще дадем възможността на всички, които се стремят да подкопаят устоите на правителството да се опитат да предизвикат нови предсрочни парламентарни избори. Това ще бъде критична точка в развитието на България.“. Номинацията, която излъчи кмета беше на Андрей Новаков – един млад и амбициозен българин, наложил името си в ЕП.

Номинацията на обласният управител Михайлов беше за досегашния евродепутат  Асим Адемов, който за краткото време, в което беше евродепутат успя да заслужи уважението и признанието на колегите си в. Той започна няколко инициативи на национално ниво, най-значимата от която е „Да върнем родителите в училище, чиято цел е да засегне актуалния проблем с нарушената връзка между родители и учители и да предостави платформа за диалог между заинтересованите страни. Важен акцент в работата на Асим  Адемов е комуникацията му с обикновените хора в смесените региони.

С пълно единодушие присъстващите в препълнената зала подкрепиха така направените номинации за кандидати за членове на Европейския парламент.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ