Хиляди почетоха 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание по време на събор на „Попови ливади“

Евродепутатите Ангел Джамбазки и Асим Адемов, народните представители Богдан Боцев и Димитър Стоянов,заместник областният управител Антоанета Янчева, кметовете и председателите на Общинските съвети на Гоце Делчев и Петрич, представители на политически партии и много граждани почетоха паметта на героите от Илинденско Преображенското въстание с венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в с. Попови ливади.

Заупокойна молитва за загиналите и молебен за здраве, отслужи Неврокопският митрополит Серафим. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и евродепутатът Ангел Джамбазки припомниха славни моменти от историята на въстанието, с които всеки българин се гордее и помни.

„За поредна година сме заедно във величестваната Пирин планина, за да почетем Илинденската епопея. Това събитие е от големите върхове в българската история. Въстанието не постига заветната си цел за обединение на България, но дава знак, че свободата може да се извоюва, ако за нея човек се бори с цената на всичко.

„Благодарение на тази жажда за свобода я има нашата държава. Нека се преклоним пред паметта на дейците на Илинденската епопея. И да не забравяме двете поуки на въстанието – никога да не се делим като народ и да не забравяме, че сме българи”, каза в словото си Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев, който организира събора в Попови ливади.

Звезди на традиционния събор на централната поляна в курортно село бяха Руслан Мънов и оркестър Виво Монтана, народната певица Стойка Германова, Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Мария Христова, Ирина Паскалева, Марио Василев и сборен оркестър с ръководител Здравко Георгиев. Облачното време не попречи на доброто настроение на съборяните.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене