Работодатели масово търсят служители за 700 лв. заплата в Благоевград, младите ги мързи да работят

 „Учи мама да не работиш и търси на баницата мекото“, на този принцип са младежите в Благоевград, според работодатели предлагащи свободни работни места.
Колкото и банално да звучи предприемачите са на това мнение.

 Ситуацията в Благоевград е следната, всеки втори магазин в Благоевград е с обява за работа. Надписи, че се търсят продавачи са окачени на входната врата и стоят повече от 2 месеца.

 Най-често обявите са на хранителни магазин, където предлагат 700 лв. заплата. В Благоевград масово бизнеса се оплаква, че липсва квалифициран персонал за предлаганите работни места по различните фирми, било то за производство, било то за търговия. Но за продавач едва ли се изисква определено образование и определена квалификация. Управителите на тези магазини, които търсят работници, коментират:
На младите не им се работи, търсят лека и приятна работа, да работата в хранителен не е лека, но предлагаме добра заплата за града. Дойдат и първо питат, колко ще е заплатата, като кажем, колко добре навиват се, но като кажем на смени се работи и ти се пада да работиш и в събота и в неделя идва отказът. „Е, в събота съм на плаж, не става, в петък съм на дискотека не мога да дойда първа смяна и така отказват се. Така е не сме научили децата на труд, тогава ще си ги гледаме и ще им даваме пари, възпитали сме мързеливци.“, коментира управителката Д. Иванова.
В друг магазин специализиран в търговия на месо, обявата стои от три месеца.
В магазина споделиха: „Търсим младо и силно момче за работа, заплатата не е лоша. Да Ви кажем, защо един млад човек не попита за обявата, само възрастни хора, даже пенсионери питат. Дойде един младеж, здравеняк изглеждаше, показахме какво да работи има и тежест малко при нас, а той о, аз не мога да вдигна повече от 10 килограма и до там“.

 Явно благоевградчани в активна възраст, които са без работа са възпитавани на соц. принципа :„учи мама да не работиш и търси на баницата мекото“. Колкото и клиширано да звучи наистина е така. Не че градът предлага много възможности за работа, но все някакви има.
Лятото Благоевград се опразва, студентите се прибират по-родните места, а по-голяма част от тях са на работа в чужбина на така наречените студентски бригади.
Така става ясно,че работа има, но няма кой да работи. Е, да са живи и здрави тези, които издържат безработни младежи.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене