Окръжен съд отхвърли иска на „Музикаутор“ за авторски права над изпълнения по време на фестивала „Франкофоли“

 Окръжен съд – Благоевград отхвърли иска на ,,Музикаутор” към Община Благоевград за за­плащане на възнаграждение за авторски права за произведения, включени в репертоара на орга­низацията, по време на фестива­ла „Франкофоли“. Претенциите, предявени от ,,Музикаутор”, ка­саят периода 17-18 юни 2016 г.

 Съдът прие, че по силата на сключен договор, меж­ду Община Благоевград и френското дру­жество ,,Фран­кофоли”, ор­ганизацията и провеждането на музикалния фестивал е по­ета от френското дружество.

 Делото приключи в полза на Община Благоевград, след като бе отчетен фактът, че дружество­то ,,Франкофоли”, а не Община Благоевград, се явява организа­тор на процесния музикален фес­тивал. Недоказано остана и твър­дението, че ,,Музикаутор” има сключени договори, с които са му отстъпени правата върху музи­калните произведения, изпълне­ни на фестивала. „Музикаутор” има право на възнаграждение само за използването на права върху музикални произведения, които са му отстъпени от автори­те. В хода на делото такива не са установени.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене