Германски съд завежда дело за корупция срещу Бърни Екълстоун

Бърни

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун ще бъде съден за корупция, постанови съд в Мюнхен. Той е обвинен, че е подкупил с 45 милиона долара германския банкер Герхард Грибковски, посредничил при продажбата на 45% от Формула 1 на настоящия й собственик CVC Capital Partners, информира Би Би Си.

Германски прокурори твърдят, че Екълстоун е подкупил Грибковски, докато финансистът е работил за немската банка Bayern Landesbank, за да се подсигури Формула 1 да бъде продадена на нов собственик по негов избор. 83-годишният англичанин признава, че е платил парите на Грибковски, но отрича обвиненията в корупция, твърдейки, че е бил изнудван да разкрие лична финансова информация.

Грибковски е обвинен, че умишлено е намалил стойността на Ф1 при продажбата й, за да помогне на Екълстоун да запази контрола си над сделката.

В изявление, баварският съд посочва, че делото най-вероятно ще започне през април.

Бърни Екълстоун се защитава и по гражданско дело за 90 милиона паунда в лондонския върховен съд, припомнят британски наблюдатели. Процесът е заведен от германската медийна компания Constantin Medien, която твърди, че е претърпяла финансови загуби след като Формула 1 бе продадена през 2006 г. на CVC.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене