Прокуратурата в Гърция не изключва версията за умишлен палеж, над 80 са вече жертвите

Напълно е овладян пожарът в района на Рафина и Мати, област Атика. Районът бе опустошен от пожари, които отнеха живота на 81 души. По последни официални данни пострадалите са 187 и всички те са хоспитализирани. Изчезнали са десетки. Сред издирваните са и много деца.

Специални екипи на пожарната и технически специалисти проверяват щателно всяка сграда, засегната от огнената стихия. Хората се страхуват, че ще бъдат открити жертви, които не са успели да напуснат по време на пожара.

Създадена е база данни, на която се публикуват снимките на изчезналите. Те се издирват от техни роднини.

В критично състояние, но без опасност за живота, са част от ранените, съобщават лекарските екипи. Сред тях са 23 деца. Властите отправиха апел за кръводаряване.

Първата информация от властите е за 2 500 напълно унищожени къщи и около 4 000 къщи със сериозни поражения по тях.

Правителството в Гърция отпусна 20 милиона евро в помощ на пострадалите при опустошителните пожари. Спешно се изплащат обезщетения, жителите на района се освобождават от част от данъците, заличават се дълговете им към електрокомпанията.

10 млн. евро еднократна помощ отпуска Гърция за деца, чиито семейства са пострадали, реши кабинетът. Средствата са предназначени за материални нужди и образование. Според гръцки медии помощта ще бъде между 3000 и 10 000 евро на дете.

Днес също има няколко пожара в Гърция, но няма риск за живота на хората.

Веселин Иванов, който е временно управляващ българското посолство в Атина, уточни пред „Хоризонт“, че ситуацията с пожарите е почти напълно овладяна. През изминалата нощ е възникнало ново огнище, но то е в изолиран планински район и няма опасност от засягане на сгради. Въпреки това евакуация е била извършена. Дипломатът даде подробности и за българката, която пострада.

Тя има значителна степен на изгаряния и най-вероятно много дълго време ще остане в болница. Досега, за щастие, нямаме информация за загинал или друг пострадал наш гражданин. Екипите минават район стъпка по стъпка и проверяват всяка една сграда, която е паднала и търсят изгорели, пострадали…“, обясни Веселин Иванов, временно управляващ българското посолство в Атина.

В района има български туристи, но паника няма, увери Веселин Иванов:

Хората могат да напуснат този район – той е опожарен, инфраструктурата е разрушена, няма електричество, придвижването по шосетата е ограничено.“

Прокурор от Върховния съд разпореди разследване на причините за пожара, който доведе до жертви и ранени.

Полицията задържа едно лице по подозрение, че е участвал в умишлено запалване на пожара до Рафина. Още няколко лица се разпитват по подозрения за евентуална съпричастност към пожара, каза още Иванов. Възникнали са общо 14 огнища – причините са основно небрежност, високи температури и силен вятър, допълни той. По думите му, няма как всички огнища на пожара да са се появили умишлено.

„Помагахме с каквото можем, но всичко стана много бързо. Говорим за четири-пет часа, в които никой нищо не можеше да направи. Настъпи пълна паника, пълен хаос и всеки гледаше по някакъв начин да се спаси“, разказа в предаването „Преди всички“ сънародникът ни Николай Йорданов, който живее в района вече десет години. По думите му, реакцията на гръцките власти е била много организирана: „Имаше страшно много полиция, пожарникари, хеликоптери, самолети, линейки“.

Гърция е в тридневен траур.

Премиерът Алексис Ципрас свика на извънредна среща в правителствената резиденция част от кабинета си и представители на местната власт, които да го информират за обстановката. По-рано кметът на община Рафина заяви пред телевизия Скай, че е липсвал цялостен план за евакуация и координация между държавните институции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене