Свържете се с нас

Таблоид

Учителката от 2 ОУ в Благоевград Вера Георгиева: Днес децата четат книги от електронен носител

Публикувано

на

 Учител не е просто профе­сия, за мен това е начин на живот. Това смята начал­ната учителка от Второ ОУ „Д. Благоев“ в Благоевград Вера Георгиева. Попитахме я „Четат ли днешните деца книги?“, ето какво отговори тя:

 „Днешните деца гледат много приключенски филмчета, четат и такива книги, но в сравнение с децата преди 8 години четат по-малко.

Децата сега четат пове­че книги от електронен носител“.

Според нея няма никакво значение на какъв носител е издадена книгата, стига те да могат да я четат.

За да мотивира децата да четат повече Георгиева разказва история, т.е., част от книгата, но не дава края, като им предизвика интере­са те сами да я прочетат, за да разберат финала.

Учителката прави и пре­зентации с извадки от книжката от началните страници със слайдове на главните герои.

Пробва и друг метод, кара ги да отговорят на опреде­лени въпроси, а отговорите се крият в книжката, която дава да четат.

Нейният клас е направил и лична библиотека, имат и библиотекар, който раздава книжки на децата от класа.

Като я прочетат децата я връщат, после я взима друг и така всички са я прочели.

Елементарни, но истински начини за придобиване на интерес към четенето полз­ва Вера Георгиева.

Според нея, са успешни, защото по някакъв начин е развила интереса им към книгите.

Дълги години тя работи във Второ основно учили­ще „Димитър Благоев“ в Благоевград. Тя е старши начален учител и учител по информационни техноло­гии за начален етап.

 Вера Георгиева е отдаде­на изцяло на професията си и винаги се отнася към ра­ботата с отговорност.

Тя не спира да се самоу­съвършенства и обучава.

„Образованието търпи развитие и по мое убежде­ние то е основано на техно­логиите. Последните 6 – 7 години от моята педагоги­ческа практика активно работя за интегриране на ИКТ в обучението на малки­те ученици. Първият ми пе­дагогически експеримент е на тема „Приложение на интернет в обучението І – ІV клас. Сайт на класа.“, опи­сан в дипломна работа за придобиване на Магистър­ска степен по ИТ.“,коменти­ра Георгиева

Съмненията, въпросите и търсенията ми за място­то на интернет базираното обучение доведоха до вто­рия педагогически експери­мент „Дидактически аспе­кти на интернет-базираното обучение в начален етап на основното образование“.

Продължавам да търся доказателства, че техноло­гиите правят ученето инте­ресно, а работата на учите­ля по-лесна.

Гордея се, че съм учител и ме наричат новатор“добави още преподавателката.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Нелоялните търговски практики се срещат най-често в секторите телекомуникации, битова техника и електроника и облекла”

Публикувано

на

Най-често нелоялните търговски практики се срещат там, където има най-голямо потребителско търсене, каза пред „Дарик” радио председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той уточни, че в последните години на първите места се подреждат телекомуникациите, хранителните стоки, облеклата и битовата електроника. „Това са и секторите от пазара, в които най-често потребителите подават жалби при нас”, добави Маргаритов.

„Нелоялните практики са опитите на търговците или чрез предоставяне на невярна информация, или чрез спестяване на важна информация да влияят така върху потребителското поведение, че да накарат човек да си купи нещо, което той не би си купил, ако знаеше всичко, или ако знаеше истината”, обясни председателят на КЗП. И добави, че има възможност такива практики да бъдат срещнати и в сферата на услугите. Например, в туризма. „Но там поне нашата статистика показва, че те са значително по-малко на брой в сравнение с други сектори”, посочи той.

Димитър Маргаритов подчерта, че усилията на Комисията са насочени към преустановяването на нечестни търговски практики, а през последните години институцията е повишила активността си по това направление. По думите му годишно контролният орган забранява по няколкостотин такива практики в най-различни сфери. „Това не е малко число, защото една от характерните прояви на нелоялната търговска практика е, че тя може да засегне потенциално неограничен кръг потребители. Представете си, например, как една търговска верига заблуждава своите клиенти и тогава всеки един от нас би бил потенциална жертва на такава практика, ако влезе във въпросния търговски обект и реализира сделка, без да е бил напълно наясно с нейните особености и параметри”, конкретизира председателят.

„Мисията на нашата институция е да установява наличието на такива практики, да ги забранява и да санкционира онези, които са си позволили да ги прилагат. Много често нашите актове подлежат и на съдебен контрол. Ние не се притесняваме от това, защото не са малко случаите, в които и съдилищата потвърждават приетите от нас решения. Съответно вече едно съдебно решение, влязло в сила, допълнително придава тежест на борбата с това неприятно явление на пазара – нелоялните търговски практики”, завърши Маргаритов.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Времето в неделя

Публикувано

на

Времето в неделя ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса. През нощта ще е предимно ясно. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°. Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще са между 10° и 15°.

Времето в Гоце Делчев ще е слънчево и максималната температура ще достигне 18°.

Атмосферното налягане бавно ще се понижава и ще се остане по-високо от средното за месеца. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Вятърът ще утихва и след обяд ще е слаб до умерен от северсевероизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°.

В понеделник ще остане предимно слънчево. Ще духа слаб северозападен вятър. Минималните температури ще са около нулата, максималните – предимно между 10° и 15°. През нощта срещу вторник вятърът ще стихне, покрай Дунав и по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност.

Във вторник от изтоксевероизток, за кратко, ще проникне малко по-студен въздух. Главно над северните райони и по Черноморието облачността ще се задържи значителна, без валежи.

В сряда вятърът отново ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб до умерен. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Преобладаващите минимални температури ще са междуминус 1° и 4°, максималните – между 11° и 16°.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ